Studiu: 80% dintre cei care publică anunțuri pe site-uri cu oferte de muncă în străinătate sunt intermediari informali

Studiu: 80% dintre cei care publică anunțuri pe site-uri cu oferte de muncă în străinătate sunt intermediari informali

După patru luni de cercetare, pe 29 septembrie, NEXUS a lansat rezultatele studiului „Recrutarea forței de muncă peste hotarele Republicii Moldova cu intermedierea agențiilor private de plasare în câmpul muncii: bariere, provocări și oportunități”. Printre cele mai importante probleme ce figurează în acest studiu se numără lipsa activității agențiilor de plasare în câmpul muncii peste hotare și plățile percepute de aceștia.

Raportul CIETT (Confederation internationale des entreprises de travail temporaire) pentru anii 2014-2016 ne demonstrează că, în lume au fost angajate peste 72 milioane de persoane, iar cifra este într-o continuă creștere.

Autorul studiului Mihai Cebotari este de părere că problema agențiilor de plasare în câmpul muncii trebuie analizată cu foarte mare grijă, pentru că practica internațională arată că acest domeniu este în creștere. Potrivit raportului CIETT, acest business însumează 450 miliarde de euro, iar regiunea Europei deține o cotă de aproape 30% din această industrie.

Publicitate

La eveniment au fost invitați actorii principali implicați în acest proces, instituțiile statului și agențiile private. Printre cei prezenți la eveniment a fost și Aliona Crețu, șef direcție, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care a ținut să menționeze faptul că problemele legate de această activitate sunt în vizorul lor și că ei încearcă s-o minimalizeze.

„Se atestă foarte multe cazuri de percepere a taxelor mari de la cei care urmează să fie angajați peste hotare. Studiul spune că 80% dintre cei care publică anunțuri pe site-uri că angajează în străinătate, ar fi intermediari informali și doar 20% ar fi agenții private. Dar iarăși, din informațiile pe care le avem, în special, aceste taxe sunt percepute nu de intermediari, dar de agenții. Deși există prevederi care restricționează aceste lucruri, legislația se încalcă. Cunoaștem agenții care activează și fără licență, chiar dacă s-au făcut controale, ei continuă să activeze, au filiale în teritoriu. E dureros că cetățenii noștri suferă și că statul nu are puterea să ia niște decizii corecte”, a declarat Aliona Crețu, șef direcție, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Președintele Patronatului Agențiilor de Plasare în Câmpul Muncii peste Hotare, Andrei Cojocaru, susține că și agenții economici ar trebui ajutați pentru că situația agențiilor este destul de complicată, iar birocrația și costurile ridicate le îngreunează activitatea și munca.

„Agențiile și așa se află practic în prag de disperare și mi se pare că sunt pe cale de dispariție, noi avem o altă părere referitor la control, contracte și alte bariere pe care le propuneți ca soluție. Nouă și așa ne vine greu să supraviețuim”, a precizat Cojocaru.

NEXUS s-a propus să furnizeze cât mai multe informații și soluții în ceea ce privește procesul migrației, iar lansarea studiului a avut și scopul de a iniția o platformă de discuții libere între toți actorii implicați.

Mihaela Bucătaru, stagiar Agora.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal