Astfel, aceștia au semnalat: lipsa de transparență a procesului decizional, caracterul nedemocratic al adoptării deciziei respective, decizia a fost luată pe fondul progreselor modeste în remedierea consecințelor fraudei bancare, convertire a garanțiilor emise de Guvern în obligațiuni de stat comportă și un hazard moral sporit, rată efectivă a dobânzii de 5% asupra obligațiunilor emise pentru perioada de 25 de ani, nu are justificare economică și în ultima instanță, este un act de injustiție socială evidentă.

Potrivit „Expert-Grup” frauda bancară este rezultatul delicienței de guvernanță corporativă din unele bănci, a disfuncționalităților din instituțiile statului, inclusiv cele responsabile de asigurarea stabilității financiare, precum și a unor factori de decizie rău-intenționați din instituțiile de stat și bănci.

Experții au ajuns la concluzia că transpunerea pe umerii plătitorilor de taxe reprezintă un act profund de injustiție socială, chiar și cu posibilitatea incertă de acoperire a unei părți din datorie din contul activelor care se planifică a fi restituite.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!