Centrul pentru achiziții publice centralizate în Sănătate, prin intermediul căreia ar urma să fie făcute toate licitațiile în domeniu, a ridicat mai multe semne de întrebare din partea Centrului Național Anticorupție. Potrivit reprezentanților CNA, inițiativa ar conține mai multe lacune ce ar compromite conceptul, scrie portalul Anticorupție.
Autoritățile susțin că instituirea Centrului pentru achiziții publice centralizate în Sănătate este una dintre principalele măsuri care ar urma să asigure transparență și claritate în achizițiile publice în Medicină. CNA însă nu pare a fi în totalitate de acord.
Inițiativa prevede, între altele, că Centrul va încasa un comision în mărime de 0,5% din valoarea contractelor încheiate de spitale, care, de altfel, sunt finanţate din contul mijloacelor bugetare. Banii ar urma să fie acumulați pe contul special al instituției și să fie utilizați pentru acoperirea cheltuielilor legate de activitatea acesteia. Adică într-un final, autoritatea va percepe câteva milioane de lei.
În context, autoarea face trimitere la o hotărâre anterioară a Curții Constituționale potrivit căreia magistrații au declarat neconstiţională norma ce stabilea perceperea de la ofertantul câştigător a unui comision în mărime de 0,2% din valoarea contractului de către Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, instituție prin care se fac în prezent licitațiile în Sănătate. Angajații CNA susțin că autorii proiectului nu au prezentat suficiente argumente pentru perceperea unui comision de 0,5% în condițiile „austerității bugetare actuale şi condiţionalităţi impuse de partenerii de dezvoltare la capitolul instituirii unor autorităţi noi”.
Citiți continuarea pe anticuruptie.md.