Presa franceză: „În Moldova Plahotniuc a devenit principalul element al jocului politic”

Presa franceză: „În Moldova Plahotniuc a devenit principalul element al jocului politic”

Publicația franceză Monde Diplomatique îi dedică un material istoriei și carierei prim-vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc, despre care menționează că și-a extins imperiul său economic încă dinainte de 2009, dar a intrat oficial pe scena politică odată cu anul 2010, când „ar fi achiziționat PD”. 

Revista franceză prezintă consecințele dispariției miliardului de dolari, care provoacă o perioadă de instabilitate politică în Moldova, „trei guverne au căzut în câteva luni”. Publicația menționează despre evenimentele din ianuarie 2016, când Plahotniuc a dorit să devină premier, iar președintele Nicolae Timofti i-a refuzat candidatura.

Este trecută în revistă și învestirea în timp record a lui Pavel Filip, pe 20 ianuarie.

Potrivit publicației franceze, odată cu hotărârea Curții Constituționale din 4 martie, opoziția care până în acel moment protesta solidar în stradă, s-a divizat.

„Lupta pentru putere a reînceput, ducând la combinații ideologice ciudate, cu discursul unui Igor Dodon care se prezintă drept un naționalist moldovean, deși acum doi ani se poza împreună cu Putin” scrie Le Monde Diplomatique.

Un alt fragment relalat în revista Le Monde Diplomatique descrie și renumitul cântec hip-hop, „Am un miliard” de MANI. „Acest cântec, a fost scris în 2013, dar nu ne-am putut imagina că doi ani mai târziu, de fapt, ei fură un miliard", spune tânărul rapper.

„De la obținerea independenței în 1991, Moldova a fost prezentată ca o societate compusă, incapabilă de o recuperare națională. În diversitate etnică, cu minorități semnificative ucrainene, ruse și găgăuze, se adaugă diviziunile lingvistice (printre vorbitorii de limbă română și rusă), religioase (printre patriarhiile ortodoxe atașate la Atena, Moscova sau Bulgaria) sau local (cu de facto independența Transnistriei). În domeniul politic, aceste fracturi au alimentat o polarizare între susținătorii și adversarii de apropiere cu Alianța Atlantică și Uniunea Europeană, împingând probleme economice și sociale în fundal. Primele semne de schimbare apar în luna aprilie 2015, atunci când presa și unii politicieni au scos la iveală existența unei fraude bancare masive”, se mai spune în articol.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal