Beneficiile utilizării produselor cu fier şi acid folic în combaterea deficiențelor nutriționale

Beneficiile utilizării produselor cu fier şi acid folic în combaterea deficiențelor nutriționale

În cadrul Programului național, Ministerul Sănătății are sarcina de a informa femeile de vârstă fertilă şi gravidele despre beneficiile utilizării produselor cu fier şi acid folic în combaterea deficiențelor nutriționale. Această măsură face parte din serviciile profilactice acordate în cadrul instituţiilor de asistență medicală primară. Conform modificărilor introduse la Ordinul privind medicamentele compensate, medicii de familie prescriu medicamente cu preparate de fier și acid folic copiilor până la 18 ani și femeilor gravide.

Centrul Național de Sănătate Publică monitorizează importul și producerea făinii de grâu fortificată cu fier şi acid folic. Astfel, pe parcursul anului 2015 au fost importate 147,6 tone de făină de grâu fortificată cu fier şi acid folic (din cantitatea totală de 35 300 tone) ceea ce prezintă doar mai puțin de 1% (0.77%) şi reexportate 108 tone de făină fortificată cu fier şi acid folic. Cu toate acestea, Programul național prevede ca întreaga cantitate de făină din țară să fie fortificată cu fier și acid folic la toate întreprinderile din industria alimentară.

Menționăm că, planul de acțiuni prevede testarea conservabilității făinii de grâu fortificată cu fier și acid folic pe perioada termenului de valabilitate, iar Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare trebuie să asigure acest control.

În anul 2015, incidenţa anemiilor a constituit 70,3 la 10 000 populaţie totală, inclusiv 32,1 la adulţi şi 226,3 la copii, ceea ce constituie un indicator de 7 ori mai mare decât la adulți și se explică prin faptul că adresabilitatea copiilor la medici este mai sporită, iar adulții deseori nu-și cunosc statutul anemic. Totodată, prevalenţa anemiilor a constituit 136,1 la 10 000 populaţie totală şi 407,9 printre copii.

Rata malformaţiilor congenitale a fost de 15,6 la 1 000 de nou-născuţi vii. Pe parcursul anului 2015 au fost depistate 6 cazuri de spina bifida.

Reporter stagiar, Daniela Davîdov

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.