Rezultatele Business Week 2016, au participat 1500 agenți economici din 13 țări

Rezultatele Business Week 2016, au participat 1500 agenți economici din 13 țări
Foto: gov.md

Peste 1500 de agenți economici, reprezentanți ai administrațiilor publice și parteneri de dezvoltare, 80 de speakeri din Republica Moldova și de peste hotare, 15 evenimente de afaceri s-au dovedit a fi o platformă eficientă de promovare a imaginii Republicii Moldova pe arena internațională. De asemenea o locație de investiții cu o serie de facilități și o economie deschisă, și totodată, o platformă de comunicare și dezvoltare a relațiilor dintre oamenii de afaceri atât din țară, cât și de peste hotare. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele celei de-a III-a ediții a Moldova Business Week, care a avut loc în perioada 4 - 7 octombrie 2016.

„Moldova Business Week și-a propus să ofere o platformă de comunicare pentru mediul public, privat și diplomatic, astfel încât să fie puse în discuții acțiunile realizate până acum, precum și tendințele și provocările economiei autohtone. Intenționăm să îmbunătățim conceptul acestui eveniment și să-l organizăm, pe viitor, în fiecare an”, a declarat viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

„Suntem ferm convinși că această platformă va deveni în următorii ani mai puternică, rezultativă și calitativă și va permite identificarea noilor sfere de cooperare, setarea și promovarea proiectelor investiționale de perspectivă, precum și focusarea atenției investitorilor asupra sectoarelor prioritare concrete ale economiei naționale”, a menționat Directorul executiv al Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor (MIEPO), Vitalie Zaharia.

„Moldova Business Week” s-a focusat pe prezentarea priorităților strategice și planurilor statului de creare a oportunităților investiționale. Scopul propus urmează a fi realizat prin dezvoltarea politicilor și mecanismelor de atragere a investițiilor utilizând, instrumentele Zonelor Economice Libere și a Parcurilor Industriale. Celor 300 de agenți economici și atașați comerciali din peste 10 state, le-au fost prezentate istoriile de succes ale companiilor cu capital străin, care deja investit în Moldova, servind drept exemplu pentru potențialii investitori.

Regimurile comerciale ale Republicii Moldova

De asemenea, au fost puse în discuție regimurile comerciale ale Republicii Moldova și oportunităților oferite de acestea la export, subliniindu-se particularitățile Acordurilor de Comerț Liber multilaterale și bilaterale, la care Republica Moldova este parte semnatară, în special Acordurile ZLSAC, CSI, CEFTA și Turcia. Este important faptul că în anul 2015, schimburile comerciale realizate în baza ACL menționate au reprezentat 87,2% din exporturile autohtone și 75,1% din importurile Republicii Moldova.

În vederea asigurării unei transparențe nu doar a acțiunilor realizate, dar și a celor planificate pentru perioada imediat următoare, s-a adus la cunoștință publicului faptul că a fost inițiată examinarea oportunității semnării unor Acorduri de liber schimb cu Republica Arabă Egipt, precum și cu Republica Populară Chineză.

Dezvoltarea și sprijinirea companiilor autohtone

Obiectivul dezvoltării și sprijinirii companiilor autohtone a continuat pe platforma incubatoarelor de afaceri. Astfel, Organizația pentru Dezvoltarea IMM-urilor (ODIMM) a prezentat potențialul, beneficiile și eficiența acestor instrumente care vin să contribuie și ele la dezvoltarea unui mediu de afaceri prietenos și puternic, generând locuri de muncă. Totodată, ODIMM a lansat oficial un proiect-pilot dedicat dezvoltării antreprenoriatului feminin „Femeia în Afaceri”, care are drept scop oferirea suportului financiar și non-financiar prin acordarea granturilor pentru investiții și servicii relevante pentru dezvoltarea afacerilor gestionate de femei.

Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și-a propus informarea mediului de afaceri despre situația capitalului privat moldovenesc, cât și măsurile necesare pentru dezvoltarea acestuia, precum accesul la finanțare, construcția brandului, creșterea productivității.

Directorul Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova, Vitalie Zaharia, a afirmat că Forumul ”Moldova Business Week 2016” a trezit interes enorm din partea investitorilor străini, a companiilor străine și celor autohtone, fapt confirmat de numărul mare de participanți, de semnarea mai multor acorduri de parteneriat.   

Ediția a treia a Forumului ”Moldova Business Week” s-a desfășurat în perioada 4 - 7 octombrie.

 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Liderul chinez recunoaște că politica zero COVID a provocat proteste și sugerează relaxarea regulilor, potrivit unui oficial UE

Liderul chinez recunoaște că politica zero COVID a provocat proteste și sugerează relaxarea regulilor, potrivit unui oficial UE

UE convine asupra unui plafon de 60 dolari/baril pentru petrolul rusesc

UE convine asupra unui plafon de 60 dolari/baril pentru petrolul rusesc

11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate energetică? S-au urmat trei pași
 • 2
  Cum se aplică compensațiile pentru cei cu consum „zero” sau foarte mic de energie în anul trecut. Spătari: Căutăm soluția
 • 3
  Prețul primei de asigurare medicală în formă fixă ar putea crește de trei ori. Cine poate beneficia de reduceri și cât vor achita salariații
 • 4
  Deputatul Dan Perciun și ministrul Marcel Spatari, despre compensațiile la energie: Bugetul e de 5 miliarde, iar înregistrările numără 700 mii de familii (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.