Dezvoltarea serviciului cardiologic, în atenția autorităților și comunității medicale

Dezvoltarea serviciului cardiologic, în atenția autorităților și comunității medicale

Pe 7 octombrie, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a participat la cea de-a VI-a ediție a Congresului Societăţii Cardiologilor din Republica Moldova. Manifestarea științifică a adunat profesori și specialiști cu renume în domeniul cardiovascular din țara noastră, dar și România, Federaţia Rusă, Italia, Ucraina, Republica Belarus. Scopul acestui eveniment este de a evalua perspectivele de dezvoltare a serviciului cardiologic și de a avea un schimb de experiență în domeniul profilaxiei, diagnosticului precoce și tratamentului bolnavilor, care suferă de aceste maladii.

În deschiderea Congresului, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a felicitat comunitate medicală și academică în domeniul cardiologiei pentru organizarea acestui eveniment și a menționat necesitatea fortificării unui serviciu calitativ în acest sens.

„Este bine cunoscut faptul că una dintre problemele majore de sănătate ale populației, la nivel global, o constituie bolile cardiovasculare. Partea cea mai tristă este că aceste maladii sunt caracterizate prin invalidizare și mortalitate deosebit de înaltă. Trebuie să ne concentrăm toate eforturile pentru pregăti specialiști suplimentari și a educa o generație, care se va alimenta sănătos, va face sport și va înțelege că fiecare are grijă de propria sănătate. Totodată, nu există progres și o dezvoltare adevărată, dacă nu oferim medicilor practicieni acces la toate tehnologiile, care se dezvoltă cu pași vertiginoși”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Publicitate

Perspectivele de dezvoltare a serviciului cardiologic în ţara noastră sunt incluse în Programul Naţional de prevenire şi control al bolilor cardiovasculare pentru anii 2014-2020. Obiectivul general al acestui document este majorarea duratei vieţii populaţiei şi reducerea mortalităţii cardiovasculare cu 10% până în anul 2020, cu condiţia mobilizării în acest scop nu numai a comunităţii medicale autohtone, dar şi a întregii societăţi.

„Impactul maladiilor cardiovasculare este foarte mare. Cu regret, populația face prea puțin pentru a ușura munca Dvs. După cum se știe, dacă am evita sau cel puțin am micșora influența acelor patru factori de risc: tabagismul, sedentarismul, alcoolul și mâncarea nesănătoasă, atunci numărul maladiilor cardiovasculare s-ar reduce cu 80%”, a menționat prorectorul USMF ”Nicolae Testemițanu”, Olga Cerneţchi.

Precizăm că, în anul 2015 se aflau la evidenţă circa 600,0 mii bolnavi cu boli cardiovasculare, majoritatea din ei fiind pacienţi cu hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, accidente vasculare cerebrale și infarcte miocardice.

Pe parcursul ultimilor 10 ani, rata mortalităţii cardiovasculare se menţine constant la nivelul 56-57% din mortalitatea totală, iar la persoanele în vârsta aptă de muncă constituie 25-27%.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal