
Ex-ministru al Informațiilor și Comunicațiilor: Moldova a rămas practic unica țară din 104, care nu a implementat televiziunea digitală terestră
Asociația Obștească Apollo a organizat o conferință de presă în care este denunțată tărăgănarea implementării televiziunii digitale terestre din cauza unor interese politice și economice ale unor persoane influente.
・
Conform prevederilor Acordului de la Geneva semnat în 2006, Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a finaliza tranziția la televiziunea digitală terestră până în iunie 2015. Fapt care nu s-a produs până în prezent.
„În total, 104 state trebuiau să treacă la televiziunea digitală timp de 9 ani. Din 2006 până în 2015 a fost perioadă de tranziție în care practic toate aceste țări au trecut la televiziunea digitală. La noi acest acord a fost ratificat de Parlament în 2008 și nu s-a concretizat aproape nimic, ci doar a propus Guvernului să fie efectuată această trecere. Cu mare regret Guvernul până în 2015 nu a făcut nimic. Cu o lună înainte de finisarea termenului de tranziție a fost luat decizia de a trece la televiziunea digitală”, a declarat Timofei Andros, ex-ministru al Informaticii, Informațiilor și Comunicațiilor 1990-1992 în cadrul conferinței de presă.
El susține totuși că există probleme tehnice de implementare a acestui sistem. „Potrivit informațiilor pe care le dețin, la ziua de azi un multiplex este organizat, dar acest lucru nu înseamnă că populația va privi televiziunea digitală. Emițătoarele antrenate în acest proces sunt de foarte mică putere și posibilitatea recepționării semnalului este de 5-6 km. Emițătoarele de putere mare acum transmit televiziunea analogică. În Chișinău emițătorul este de o putere mai mare și asigură a rază de acoperire de 10-12 km.Eu ca specialist în difuzarea televiziunii mă miră că așa o tehnică modernă cu așa posibilități pentru populație nu este utilizată. Noi am rămas practic unica țară din acele 104 care nu a implementat televiziunea digitală terestră”, conchide Timofei Andros.
„Nu există voința de a implementa acest sistem. Plahotniuc deține o cotă de 85% din piața televiziuni și este unicul neinteresat de implementarea digitalizării televiziunii terestre, fiindcă și alte posturi care vor avea acoperire națională. Din punct de vedere tehnic toate problemele pot fi depășite. El obstrucționează Hotărârile de Guvern și acordurile internaționale. Din cele 104 țări am rămas codași dacă și transnistrenii au trecut la televiziune digitală terestră.
Am o informație foarte clară de la oameni din teritoriu în care tehnicienii ne-au spus că noi suntem pregătiți să lansăm primul multiplex. Nu există nici o problemă în această privință dacă ar exista voință politică”, a declarat președintele Asociației Apollo, Vasile Năstase.
Potrivit ultimului comunicat emis de Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor pe 6 septembrie 2016, „în curând, 15 posturi TV din Moldova vor putea fi recepționate prin semnal digital terestru”. Totuși, Ministerul nu anunță un termen clar de implementare a acestor tehnologii.