Lacunele Legii „Big Brother” și cenzura Internetului - dezbătute public

Lacunele Legii „Big Brother” și cenzura Internetului - dezbătute public

Centrul de Resurse Juridice din Moldova a analizat așa-zisa Lege „Big Brother” - proiect ce aduce modi­fi­cări sub­stan­ți­ale legislației Repu­bli­cii Mol­dova și care extinde și înăsprește controlul organelor de drept asupra spațiului informațional. În acest sens a fost elaborată o opinie juridică care conchide că mai multe prevederi ale proiectului de lege depășesc cu mult obiectivele urmărite și lasă spațiu pentru abuzuri.

Experții remarcă că proiectul ridică mai multe probleme generale în ceea ce privește modul cum reglementările acestei legi ar putea fi aplicate, dar și care ar putea aduce atingere drepturilor fundamentale, și a dreptului la viața privată în special, fără a fi justificate ca fiind necesare într-o societate democratică conforme practicii Curții Europene a Drepturilor Omului.

La dezbaterea cu privire la proiectul Legii Big Brother s-au discutate cele mai sensibile aspecte ale legii și anume protecția datelor cu caracter personal, filtrarea și conservarea bazei de date și blocarea site-urilor cu un anumit conținut de pe internet. La eveniment au fost invitați deputați, reprezentanți ai secretariatului Parlamentului, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile.

Sîrbu: „Sunt total de acord cu ce a spus expertul”

„Consider că sunt foarte utile aceste discuții, însă vreau să vă spun că autoritățile în nici un caz nu aveau scopul să adopte anumite modificări legislative fără ca să existe o dezbatere în acest sens, deoarece este un subiect sensibil. Din câte cunosc, Președintele Parlamentului a remis experitizarea acestui proiect comisiei de la Veneția și Consiliului Europei deoarece chiar ne dorim să avem o viziune clară privind acest subiect. Sunt total de acord cu ce a spus expertul, unele norme nu sunt foarte clare și precise și ar trebui să le revedem”, a declarat vicepreședintele PD, Sergiu Sîrbu, prezent la eveniment.

Experții au formulat câteva recomandări asupra acestui act normativ. Recomandările țin de renunțarea la articolele propuse ce ar însemna măsuri de supraveghere generalizată; analiza punctuală a legislației care extinde limitarea drepturilor fundamentale, inclusiv cu un studiu de impact asupra drepturilor omului bazat pe jurisprudența și expertiza CEDO; clarificarea terminologică, păstrarea neutralității tehnologice în exprimare și explicitarea clară a termenilor folosiți în funcție de tehnologie; încurajarea colaborării voluntare pentru raportarea de infracțiuni informatice.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal