Persoanele cu dizabilități mentale sunt lipsite de mai multe drepturi, inclusiv dreptul la vot. În acest sens, avocatul poporului, Mihail Cotorobai a menționat că dacă nu va fi soluționată această problemă, va urma o adresare către CEDO. Despre aceasta s-a anunțat în cadrul conferinței de presă cu tema „Respectul demnității umane, protecție adecvată și eficientă a persoanelor cu dizabilități mentale - între angajamentul asumat de stat și realitate”.
În mai 2015 din codul electoral a fost exclusă prevederea conform căreia persoanele care sunt lipsite de capacitate juridică au dreptul la vot. Această excludere încalcă convențiile ONU.
„Noi, recent am expediat în parlament o adresare în numele domnului Candu în care recomandăm parlamentului de a examina și a aproba în regim de urgență această prevedere legală pentru a asigura implementarea art.12 din Convenția menționată. Neîndeplinirea acestei prevederi poate să aducă la adresarea către CEDO, unde practica deja cunoaște câștig de cauză din partea persoanelor atât din Ucraina, Rusia și așa mai departe”, a menționat Mihail Cotorobai.
De asemenea, avocatul poporului a mai menționat că deși Convenția cu privire la drepturile persoanelor cu dizabiltăți a fost ratificată cu 6 ani în urmă de către Republica Moldova, în această ordine de idei nu sunt înregistrate mari succese. Odată ce sunt declarate persoane incapabile acestea rămân fără drepturi.
Conform unor studii în Republica Moldova se atestă în jur de 4000 persoane cu deficiențe intelectuale și mentale aflate în instituții rezidențiale. Dacă e să ne referim și la cele neinstituțiolizate, numărul acestor persoane poate fi cu mult mai mare. Iar circa 30% de persoane internate în instituțiile psihoneorologice au capacitate de exercițiu și ar putea fi integrate în comunitățile de unde provin.