VIDEO. Investigație RAI3: O întreprindere din Moldova e utilizată pentru certificarea de produse bio false care ajung în Italia

VIDEO. Investigație RAI3: O întreprindere din Moldova e utilizată pentru certificarea de produse bio false care ajung în Italia

În cadrul emisiunii Report de la postul de televiziune italian Rai3 a fost prezentată o investigație care demască schemele ilegale prin care produsele convenționale sunt prezentate drept biologice, pentru a obține câștiguri mai mari. În una de astfel de scheme ar fi implicată și o întreprindere moldovenească care certifică produsele bio, destinate exportului în Italia.

Jurnaliștii de la postul italian RAI3 demască diverse scheme prin care produse agricole convenționale sunt prezentate drept biologice și ulterior ajung pe rafturile supermarketurilor. Investigația arată că certificatele pentru produsele bio sunt acordate unor produse care sunt tratate cu pesticide și erbicide. Acest fenomen este foarte răspândit în România.

Reporterii sub acoperire au discutat cu mai mulți intermediari, care au declarat că în România produse agricole bio 100% nu există, ci sunt lăsate doar anumite parcele pentru controlori care să certifice produsul. Cu toate acestea, întreprinzătorii din Italia cultivă în România milioane de hectare de terenuri, susținând că fac agricultură ecologică.

Publicitate

Investigația relevă faptul că falsul bio ajunge în Italia și din Republica Moldova. În cadrul interceptărilor efectuate de Garda Financiară din Pesaro se înțelege că presupușii infractori nu mai au încredere în întreprinderea Suolo e Salute și utilizează societatea Biozoo SRL”, se menționează în investigația RAI3.

Traficul ilicit cu pretinse produse biologice este trecut pe seama întreprinderii Biozoo, care este suspendată în Italia, dar continuă activitatea de certificare (a produselor biologice) cu ajutorul întreprinderii fiică din R. Moldova, ÎCS Biozoo SRL și să trimită în Italia marfă contrafăcută,

Întreprinderea Suolo e Salute precum și asociația FederBio semnalează acest fapt către Ministerul Agriculturii din Italia.

Acesta răspunde că nu există elemente care să ducă la revocarea autorizației respective. Ministerul continuă să fie sesizat și de către alte societăți.

„A fost necesară intervenția instanței pentru a constrânge Ministerul Agriculturii să facă aceste verificări. Ceea ce nu se leagă în acest caz este faptul că pe banca acuzaților la Pesaro este doar întreprinderea Suolo e Salute, însă ar trebui să mai fie cel puțin funcționarii Ministerului. Dacă e adevărat tot ce e scris aici, ceva nu era în regulă, nimic nu era cum trebuie să fie. În același timp noi am avut societăți la care Ministerul Agriculturii bloca autorizațiile de import, fiindcă cerneala care era utilizată la completare era de culoare neagră în loc de albastră sau nu se vedea bine o ștampilă”, a declarat Paolo Carnelolla, Președintele asociației ecologice italiene FederBio.

„Întrebarea e de ce la autorizarea importurilor acestei simpatice bande de delincvenți, care frecventa oficiile Ministerului Agriculturii nu avea niciodată probleme? Fără autorizația din partea Oficiului marfa nu putea să circule”, menționează Carnelolla.

În decembrie 2011, în cadrul unei investigații din Italia s-a demonstrat că mari cantități de porumb, soia, grâu și alte produse venite de la fermele convenționale, s-au vândut că produse ecologice. Pe la mijlocul anului 2012, din informațiile oferite de către asociația ecologică italiană FederBio, circa 17.000 de tone de mărfuri au fost implicate în această fraudă organică.

Un grup de lucru special a descoperit, peste ani, noi dovezi care arată că bandă de infractori a subminat reglementările și sistemele de certificare. Deși au existat avertismente, Ministerul italian al Agriculturii nu a acționat în acel moment.

Bio Vertical este numele operațiunii, formată din o echipă specială ce lucrează pentru Ministerul Agriculturii și Guardia di Finanza (Inspectoratul Italian de Venituri), care a intervenit într-o conspirație criminală internațională cu certificate false ecologice, pentru cereale importate din Republică Moldova, Ucraina, și alte țări, și destinate fermelor ecologice de animale din Italia. În fraudă organică sunt implicate persoane care au mituit oficialități de stat din Republică Moldova și Ucraina.

Licență pentru certificare și control al grupului Biozoo care a emis certificatele false a fost revocată în data de 24 februarie 2014. Procesul este în curs de desfășurare la Verona, unde FederBio și Federația Organică Italia, au depus o nouă acțiune civilă în procesul penal împotrivă făptașilor numit războiul verde în care sunt prezentate și alte moduri de operare frauduloasă cu produse ecologice avându-i pe aceiași protagoniști, menționează gazetadeagricultura.info.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal