VIDEO. „Dosarul Presei”. GMG îl promovează pe Lupu, JurnalTV - pe Năstase și NTV - pe Dodon

VIDEO. „Dosarul Presei”. GMG îl promovează pe Lupu, JurnalTV - pe Năstase și NTV - pe Dodon

Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Independente au prezentat, pe 12 octombrie, cel de-al doilea raport de monitorizare în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2016. Autorii raportului au constatat abateri de la normele deontologice ale jurnalistului, precum și de la prevederile Codului audiovizualului și Codul electoral. Totodată, potrivit raportului, majoritatea celor 28 de instituții mass-media supuse monitorizării nu au respectat pluralismul de surse, atunci când au relatat despre diferite aspecte conflictuale din cadrul campaniei electorale.

Cele 12 posturi TV monitorizate au difuzat 706 materiale, dintre care 644 de știri, 59 de emisiuni și 3 Vox Populi. În mare parte, subiectele au vizat domeniul politic și procesul electoral.

Posturile private cu acoperire națională Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV l-au promovat masiv pe concurentul electoral Marian Lupu, atât prin frecvența aparițiilor și durata aparițiilor pe ecrane și citatelor directe, cât și prin contextul pozitiv al materialelor. În contrast, concurenții electorali Andrei Năstase și Dumitru Ciubașenco au fost defavorizați de foarte multe materiale.

Publicitate

Postul de televiziune Jurnal TV l-a favorizat masiv pe concurentul Andrei Năstase, iar cel mai defavorizat direct sau indirect candidat a fost Marian Lupu.

NTV Moldova și Accent TV l-au favorizat preponderent pe Igor Dodon. La NTV Moldova nu s-a remarcat defavorizarea evidentă a altor concurenți electorali, iar Accent TV l-a defavorizat mai mult pe Marian Lupu.

Posturile Moldova 1, Realitatea TV, Pro TV Chișinău, TV 7 și N 4 au avut un comportament relativ echilibrat, fără a fi constatate tendințe de favorizare sau defavorizare evidentă a concurenților electorali.

Potrivit autorilor studiului, majoritatea posturilor de televiziune pe care le-am monitorizat au reflectat campania electorală tendențios, neechilibrat. Nu au oferit acces egal tuturor concurenților electorali și, în anumite cazuri, s-au comportat chiar ca instrumente de propagandă, de agitație electorală pentru că în anumite cazuri, când este vorba de posturi cu acoperire națională private am văzut echipele jurnaliștilor care însoțesc echipele partidelor, a concurentului electoral la toate evenimentele și apar masiv subiecte despre aceste evenimente.

În cazul portalurilor online, în perioada de monitorizare au fost publicate 514 materiale care au vizat direct sau indirect perioada/campania electorală.

Majoritatea absolută a portalurilor monitorizate se păstrează tendința de mediatizare a campaniei electorale prin favorizarea sau defavorizarea unor concurenți electorali. Or această favorizare sau defavorizare nu au loc întotdeauna din cauza politicilor editoriale defecte, ci din cauza că în redacții nu există mecanisme de echilibrare a știrilor care sunt prezentate.

Monitorizarea celor 28 de instituții mass-media are loc în perioada 15 septembrie - 13 noiembrie 2016, în cadrul unui proiect finanţat de National Endowment for Democracy (SUA) şi Consiliul Europei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal