Statele Unite ale Americii investighează presupusul caz de corupție legat de furtul masiv din sistemul bancar al Republicii Moldova. Cel puțin asta afirmă fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, dar și congresmanul american, Randy Weber, scrie publicația The Wall Street Journal în secțiunea bloguri citată de Agora.
Mihail Gofman afirmă că s-a întâlnit în această vară cu investigatorii americani din Biroul Federal de Investigații și Departamentul pentru Securitate Internă pentru a răspunde la întrebări cu privire la dispariția suspectă a circa unui miliard de dolari în 2014 din băncile din Republica Moldova. La rândul lor, FBI și Securitatea Internă nu confirmă și nici nu neagă existența unei investigații. „Toți au fost implicați”, se arată convins Gofman.
Potrivit lui Gofman, el a fost dat afară din guvern în 2014 înainte de a avea loc presupusul furt. El a prezentat documente autorităților americane, în română și în alte limbi, cu privire la furtul miliardului. Organele competente lucrează la traducerea lor, a mai spus Gofman.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiție din SUA nu a confirmat și nici nu a negat existența unei investigații cu privire la furtul miliardului din Moldova. Cu toate acestea, o rezoluție prezentată Congresului pare să dezvăluie că guvernul S.U.A. este interesat de caz.
Rezoluția semnată de Randy Weber face referință la jaf, declarând că în acțiuni de corupție sunt implicate persoane de la cel mai înalt nivel guvernamental moldovenesc.
Documentul conține enunțuri precum „se înțelege” că organele de aplicare a legii din SUA „au inițiat investigațiile” cu privire la dispariția unui miliard de dolari din băncile majore moldovenești „precum și posibila utilizare frauduloasă” a sistemului bancar din SUA, cu implicarea cetățenilor americani la operațiunile de spălare a banilor.
„Acest scandal bancar a necesitat implicarea activă a unui număr de oligarhi și oficiali aleși”, a declarat Randy Weber.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
