Valeriu Reniță, în locul lui Ion Terguță. ONG-urile de media: E un act de inechitate

Valeriu Reniță, în locul lui Ion Terguță. ONG-urile de media: E un act de inechitate

Organizațiile de media din Republica Moldova califică decizia Guvernului, din 12 octombrie curent, de a propune demiterea lui Ion Terguță din funcția de director al Companiei Teleradio „MIR”, drept o reacție de răspuns la criticile pe care jurnalistul le aduce adesea la adresa actualei guvernări, la poziția tranșantă pe care acesta a luat-o în probleme stringente pentru mass-media din Moldova, cum sunt concentrarea presei în mâinile unui grup de oameni politici, monopolul de pe piața publicității etc.

„Ne exprimăm îngrijorarea față de decizia de a propune Consiliului director al Companiei MIR să-l numească în această funcție pe Valeriu Reniță, jurnalist, fost purtător de cuvânt al ex-președintelui Vladimir Voronin. Din punctul nostru de vedere, această numire face parte din strategia actualei guvernări de a-și subordona cât mai multe instituții de presă și a le transforma într-o portavoce a puterii, contribuind la creșterea concentrării mass-media”, se arată în declarația semnată de ONG-urile de media.

Autorii cer Guvernului să-și revadă decizia din 12 octombrie.

Publicitate

„Compania „MIR” emite 24 din 24 de ore pe teritoriile majorităţii ţărilor din cadrul CSI, în fața a zeci de milioane de telespectatori, de aceea este foarte important ca postul să reflecte corect și echidistant realitatea din Republica Moldova. Totodată, atragem atenția conducerii Companiei „MIR” că prin înlăturarea de către Guvern a jurnalistului Ion Terguță din postul de director al Companiei MIR s-a comis un act de inechitate, la baza căruia stau nu motive legate de profesionalism, ci interesul unor guvernanți de a-și subordona presa”, se mai precizează în declarație.

Potrivit sursei, din anticamera președintelui Companiei „MIR”, R.I. Batârşin, s-a comunicat că instituția nu deține nicio informație cu privire la demiterea lui Ion Terguță.

Amintim că în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 12 octombrie curent, secretarul general al Guvernulu, Liliana Palii, a făcut referință la o solicitare a Consiliului directorilor a Telecompaniei Interstatale „Mir” prin care se propune eliberarea din funcția de director al reprezentanței din Moldova a jurnalistului Ion Terguță.

La scurti timp, Compania MIR a venit cu o declarație oficială în care neagă că ar fi făcut o astfel de solicitare Guvernului de la Chișinău. Organizațiile semnatarea:

Centrul pentru Jurnalism IndependentAsociația Presei IndependenteAsociația Presei ElectroniceCentrul "Acces-Info"Centrul de Investigații JurnalisticeAsociația Telejurnaliştilor Independenți

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal