RISE prezintă afacerile celui mai bogat candidat la prezidențiale

RISE prezintă afacerile celui mai bogat candidat la prezidențiale

Silvia Radu este nu doar cel mai bogat candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, dar și un afacerist abil. Pe lângă salariul fabulos - 10 milioane de lei, doar în ultimii doi ani -, ea a derulat în Republica Moldova afaceri în agricultură și a oferit consultanță în afaceri prin firmele sale din Marea Britanie. S-a asociat cu Valentin Vizant, nașul de cununie al vicepreședintelui Partidului Democrat Sergiu Sârbu, dar și cu directorul Pro TV Chișinău, Cătălin Giosan, scrie rise.md.

În campania electorală pentru prezidențiale, soțul Silviei Radu e responsabil de finanțele candidatei (trezorier). În viața de zi cu zi, administrează două companii: firma agricolă Radu-Agro SRL, fondată împreună cu soția sa, și compania imobiliară Frias Invest Group SRL, deținută de un cetățean spaniol.

Radu-Agro este specializată în „cultura strugurilor, pomușoarelor, fructelor, nucilor și a altor culturi fructifere”. De altfel, familia Radu are unde să facă agricultură - deține 33 hectare de terenuri agricole, în raionul Hâncești, și 3,3 hectare, în raionul Cimișlia.

Publicitate

Înainte de a se dedica în totalitate afacerilor, Vergiliu Radu a lucrat, timp de 13 ani, la Gas Natural Fenosa, o perioadă fiind subalternul soției. A demisionat, însă, în 2013.

Proiecte prin firme din Marea BritanieÎn august 2015, Silvia Radu a fondat două firme și în Marea Britanie. În prima dintre acestea - Gate for Capital Limited - i-a avut ca parteneri pe moldoveanul Valentin Vizant și pe spaniolul Raul Carlos Rosales Araque. În a doua - Gate for Space Limited - a fost asociată cu același Valentin Vizant, dar și cu kazahul Alkhan Sultanov.

Principalul partener al Silviei Radu, Valentin Vizant, este un om de afaceri apropiat de politicieni din Chișinău. În perioada 2001-2009 a fost promovat în importante funcții publice de către președintele comunist Vladimir Voronin - de la consultant în Aparatul Preşedintelui până la secretar al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ulterior a condus Administrația de Stat a Aviației Civile și Î.S. Poșta Moldovei.

În 2013, Vizant a devenit nașul de cununie al deputatului Sergiu Sârbu, actualul vicepreședinte al Partidului Democrat. În 2014, Vizant a candidat la funcţia de deputat din partea Partidului Patria, condus de Renato Usatîi.

Anul acesta însă, Silvia Radu și Valentin Vizant au renunțat la afacerile comune. Candidata la funcția de președinte a preluat controlul companiei Gate for Capital Limited, în timp ce Vizant a devenit proprietar unic al firmei Gate for Space Limited.

Un alt partener de afaceri al Silviei Radu este directorul postului de televiziune Pro TV Chișinău, Cătălin Giosan. Candidata la cea mai înaltă funcție în stat a deținut până nu demult 10% din capitatul firmei Fresh & Green SRL, pe când Giosan - 90%. Compania este specializată în cultura legumelor, fructelor, plantelor cerealiere, tehnice etc.

Silvia Radu este, în acte, cel mai bogat candidat la funcția de președinte. Potrivit declarației de avere, în perioada 2014-2015 a obținut venituri totale de aproximativ 13,5 milioane de lei, dintre care 10 milioane de la locul de muncă. În plus, în conturile bancare, candidata are peste 4 milioane de lei.

Familia Radu mai deține două apartamente în centrul Capitalei - unul de 67,5 metri pătrați, pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, și altul, de 138,9 metri pătrați, pe str. Serghei Lazo, unde este vecină cu liberalul Mihai Ghimpu și cu părinții primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Soții Radu mai au o casă de locuit de 220,6 metri pătrați în sectorul Buiucani al Capitalei și o încăpere nelocativă de 42,5 metri pătrați pe str. Octavian Goga din sectorul Râșcani.

Mai multe detalii vedeți pe rise.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal