INFOGRAFIC. Topul produselor contrafăcute care au fost reținute de Vamă

INFOGRAFIC. Topul produselor contrafăcute care au fost reținute de Vamă

În 2015, Vama a efectuat 39 de reţineri de mărfuri considerate contrafăcute. Cele mai multe produse contrafăcute reținute reprezintă parfumurile, iar cele mai multe cazuri de reţinere au vizat produsele de vestimentație contrafăcute.

Autoritatea vamală a efectuat 39 de reţineri de mărfuri considerate contrafăcute pe parcursul anului trecut. Acest indicator s-a îmbunătățit în comparație cu 2014, dar este de două ori mai mic decât în 2013, când se înregistrau 81 de rețineri de produse contrafăcute.

Cele mai multe cazuri de reţinere au vizat produsele de vestimentaţie contrafăcute (15 cazuri), iar produsele de parfumerie constituie cele mai contrafăcute mărfuri importate în 2015, conform indicelui cantitativ (47142 buc.)

Publicitate
...

În 2015, au fost distruse 51814 produse contrafăcute, iar cel mai important lot de mărfuri distruse a vizat peste 46 mii de parfumuri, reţinute încă în 2012.

„Serviciul Vamal intervine în vederea respectării drepturilor de proprietate intelectuală atunci când recepţionează o cerere din partea titularului dreptului asupra mărcii comerciale sau atunci când există o suspiciune vădită că mărfurile sunt contrafăcute. Scopul intervenţiei este de a stopa intrarea/ieşirea în/din Republica Moldova a produselor contrafăcute. În acest sens, autoritatea vamală, prin intermediul instrumentelor administrative, contribuie la protecţia drepturilor de proprietate intelectuală ale titularilor de mărci, dar şi previne comerţul cu mărfuri contrafăcute, protejând populaţia de achiziţii dubioase şi periculoase”, remarcă Ion Țigănaș, avocat în domeniul proprietății intelectuale.

El atenționează asupra faptului că Republica Moldova rămâne a fi o destinaţie preferată pentru producătorii de mărfuri contrafăcute. „Atunci când ajung pe piaţa locală, unele produse contrafăcute precum îmbrăcăminte, parfumuri, cosmetice, medicamente, jucării reprezintă un factor de risc substanțial, care poate afecta siguranța şi sănătatea consumatorilor. Conform legislației vamale, în cazul în care a fost demonstrat că mărfurile aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, acestea pot fi distruse sau pot fi predate cu titlu gratuit unor instituții publice, cu condiția să existe acordul scris al titularului dreptului de proprietate intelectuală”, conchide expertul.

Pentru mai multe detalii despre proprietatea intelectuală, accesaţi tiganas-iplaw.com.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal