Nu e o noutate că înainte de vacanță deputații se grăbesc să adopte mai multe proiecte de legi. Astfel, astăzi, la propunerea președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, a fost inclus pentru dezbateri proiectul de lege prin care statul ar urma să preia datoria complexului monastic Curchi față de compania de construcții Glorinal și în același timp să scutească acest agent economic de plata taxelor și a impozitelor. Proiectul a fost aprobat în prima lectură.
Potrivit documentului, statul se obligă să preia datoria de 25 de milioane de lei a complexului monastic Curchi și să o stingă față de Societatea cu Răspundere Limitată Glorinal. De asemenea, Guvernul, în termen de trei luni (după intrarea în vigoare a legii), va stinge datoriile acestui agent economic față de bugetul public național la impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale și alte taxe, în sumă totală de 14 mln lei. Acest lucru se va face „în contul stingerii datoriilor formate în procesul de executare a lucrărilor de reconstrucție și restaurare a Complexului Monastic Curchi”, se menționează în proiectul de lege.
Perioada de activitate a angajaților Glorinal asupra căreia vor fi aplicate prevederile va fi inclusă în stagiul de cotizare la determinarea dreptului la pensie. Sumele anulate la bugetul asigurărilor sociale de stat se vor compensa din bugetul de stat.
Totodată, Guvernul urmează să anuleze penalitățile și sancțiunile fiscale (amenzile), calculate companiei Glorinal (la data intrării în vigoare a legii), pentru neachitarea la termen a plăților respective.
Proiectul a trezit mai multe nemulțumiri în rândul deputaților din opoziție. „Este clară componenta corupțională în acest proiect, pentru că veniți cu același proiect de două ori în Parlament”, a declarat comunistul Alexandru Petcov.
„Acest proiect face parte din serialul „Glorinal”. La început a fost episodul cu minciuna, apoi un proiect semnat de doi deputați, iar acum de un grup de deputați. Mai întâi să vină Curtea Conturi cu un auditul apoi să votăm. Este o rușine a Guvernului care își asumă o datorie de 39 de mln de lei”, a declarat liberalul Gheorghe Brega.
Cu toate acestea, proiectul a fost aprobat în primă lectură cu votul majorității deputaților prezenți în sală.
În opinia experților economici, inițiativa de eliberare de plata impozitelor doar a unei singure companii reprezintă un autentic caz de favorizare și distorsionează sectorul.
Amintim că subiectul scutirii companiei Glorinal de taxe și impozite s-a regăsit anterior și în Legea bugetului de stat pentru anul 2014. Prevederea a fost însă declarată drept neconstituțională de Curtea Constituțională, în rezultatul unei sesizări depuse de un grup de deputați liberali.
„Glorinal” NU va fi scutită de taxe și impozite
La mijlocul lunii mai subiectul a revenit în discuții. Atunci Parlamentul a dezbătut în plen un proiect similar de scutire de taxe și impozite a companiei Glorinal.Documentul a fost însă respins de Legislativ, acumulând doar 42 de voturi din partea deputaților.
Veaceslav Negruța despre scutirea Glorinal de datorii: Este un aviz dezavantajos și defectuos
Cazul „Glorinal”, în atenția experților economici: O situație autentică de favorizare