Patentarii anunță proteste la Guvern și Parlament, pe 20 octombrie

Patentarii anunță proteste la Guvern și Parlament, pe 20 octombrie

Reprezentanții micului business anunță acțiuni de protest contra actualei guvernări, care își propune să interzică patentele începând cu 1 ianuarie 2017.

„Economia țării bate pasul pe loc, iar birocrații naționali se întrec la crearea de bariere pentru mediul de afaceri și crearea de constrângeri noi. Permanent se inventează proiecte de legi și Hotărâri de guvern una mai deșănțată decât alta, pentru a complica viața micului business. Astfel scade numărului întreprinderilor din micul business, scad veniturile din vânzări, scade numărul de locuri de muncă create de întreprinderile mici și mijlocii, iar guvernarea face declarații triumfaliste. În țară e criză economică și financiară, iar cei care stau la cârma țării ne spun că noi trăim bine. Reglementările care se fac în privința micului business nu stimulează cu nimic acest domeniu”, a declarat declară Președintele Asociației Micului Business, Eugen Roșcovanu în cadrul unei conferințe de presă.

El consideră că această situație a motivat ca oamenii din micul business să iasă la proteste. Astfel, pentru 20 octombrie la 9.30 în fața Guvernului este anunțat un protest al titularilor de patentă și a micilor comercianți. Acesta va continua cu un marș spre Parlamentul R. Moldova.

Publicitate

Reprezentanții Asociației Micului Business afirmă că tratativele cu instituțiile statului nu au avut un rezultat pozitiv, iar promisiunile asumate de unele instituții sau reprezentanți ai guvernării nu au fost îndeplinite.

„Toate promisiunile guvernării sunt minciuni. Instituțiile statului se contrazic. Noi suntem gata să ieșim la proteste cât mai curând, fiindcă este imposibil de activat în condiții în care ne propun guvernanții”, Grigore Marciuc, directorul filialei de nord al Asociației Micului Business.

„La unele televiziuni realitatea nu este redată așa cum este. Exodul organizat al forței de muncă din R. Moldova este bine pus la punct și acest lucru le convine unora. Guvernarea surdo-mută nu face nimic decât să mimeze niște reforme. În orice timp și în orice țară coloană vertebrală a economiei este considerat businessul mic și mijlociu. Alternativă de la patentă nu înseamnă a trece la întreprindere, ci înseamnă un loc de muncă la o întreprindere, unde pot avea un lucru bine plătit, concediu, zi liberă sau o foaie de boală. Dacă nu ați creat noi locuri de muncă nu vă atingeți de patentă. E timpul să ne consolidăm și să ieșim în stradă pentru a fi auziți. Cuțitul a ajuns la os. Pentru noi nu contează că este campanie electorală, ci să avem ce mânca și cu ce să ne îmbrăcăm copii”, susține Olga Șeatchi, consilier din Ștefan-Vodă.

Ea consideră că nu este corect ca toți cei din micul business să fie obligați să posede un aparat de casă și să ducă evidența contabilă, fiindcă acest lucru impune cheltuieli suplimentare și amenzi mari pentru erorile comise.

Mai mulți reprezentanți ai micului business susțin că dacă vor accepta utilizarea aparatelor de casă, o mare parte din ei își va închide afacere, fiindcă nu vor putea face față condițiilor impuse.

De remarcat că potrivit noilor prevederi ale legislației activitatea de întreprinzător în baza de patenta va înceta din 1 ianuarie 2017. Totuși, cei din micul business sunt nemulțumiți de alternativele propuse de actuala guvernare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal