S-a lansat campania națională pentru lupta împotriva traficului de persoane, cu denumirea: „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, care va avea loc în perioada 18-24 octombrie, organizată de către comunitatea antitrafic a Republicii Moldova.
Campania vine să marcheze data de 18 octombrie - Ziua europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane, și pentru a combate și reflecta eforturile depuse de antitrafic.
La eveniment a participat viceministrul muncii, Viorica Dumbrăveanu și vicepreședintele comitetului național pentru combatere a traficului de ființe umane, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jiltar. Acesta din urmă, a ținut să anunțe numirea în funcție a noului șef al Centrului de combatere a traficului de ființe umane Lilian Levandovschi. De asemenea, ministrul afacerilor interne, a afirmat că: „Problematica traficului de ființe umane este una care deranjează, aceasta se află pe locul trei după traficul de arme și droguri. De aceea, Ministerul Afacerilor Interne nu are cum să nu se mobilizeze și să întreprindă anumite măsuri pentru combaterea acestuia. În ultimii ani indentificăm o creștere a traficului de ființe umane în scopul muncii, de asta și este în creștere traficul printre bărbați, femeile fiind în scădere.”
Viceministrul muncii Victoria Dumbrăveanu a ținut să menționeze despre centrele de asistență a victimelor traficului de ființe umane.
„Sunt centre de asistență specială ce prestează două servicii, pentru adulți și copii, de asemenea este și serviciul de asistență pentru migranți, care vine să susțină migrantul aflat în probleme. În raioane noi avem 8 centre de asistență. Se acordă asistența juridică, psihologică și ajutor material”, a mai adăugat viceministrul muncii.
Traficul de ființe umane este în tangență cu migrația. Multe persoane care migrează pentru ași căuta un loc de muncă decent și bine plătit, au probleme la locul de muncă.
Dacă ați ajuns într-o situație în care aveți nevoie de ajutor, comunitatea antitrafic vă recomandă să vă adresați autorităților consulare aflate pe statul respectiv dar și organelor de drept. De asemenea puteți suna la linia ferbinte 080077777. „Persoanele care solicită ajutorul sunt repatriate în cel mai scurt timp posibil și le este acordată asistența de care au nevoie”, spun reprezentanții Centrului de combatere a traficului de ființe umane.
Vezi și aceste știri

Ucraina expune prin capitale europene echipamente militare ruseşti distruse în război

Dosarul penal în privința lui Alexandr Stoianoglo, pe cazul „Expulzării profesorilor turci” a fost clasat
