*Acest material este sponsorizat

Rezultatele finale ale Zilei Naționale a Vinului

Rezultatele finale ale Zilei Naționale a Vinului

Turismul vitivinicol în Republica Moldova înregistrează o creștere semnificativă, iar Ziua Națională a Vinului devine atracția nr. 1 cu potențial turistic din țara noastră. O demonstrează totalurile celei mai mari sărbători a tradițiilor, ediția a XV-a, desfășurată la Chișinău între 1-2 octombrie 2016.

Ziua Națională a Vinului a fost organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), cu susținerea Asociaţiei Producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă” și „Divin” și suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Pentru a treilea an consecutiv, Ziua Națională a Vinului s-a desfășurat sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, având drept scop principal promovarea culturii consumului conștient al vinului de calitate.

 

Evenimentul a avut drept laitmotiv „Omul - Sufletul Vinului” și a adus în prim plan oamenii care muncesc în industria vitivinicolă, fie în podgorii sau la vinării, și care contribuie la crearea vinului de calitate.  

Date statistice finale ale Zile Naționale a Vinului 2016

 • Numărul vizitatorilor: peste 100.000 de vizitatori.

 • Turiști veniți din următoarele țări: România, Rusia, Ucraina, China, Japonia, Ungaria, Italia, Marea Britanie etc. În perioada sărbătorii unitățile de cazare din oraș au fost ocupate în proporție de 95%.

 • La această ediție au participat peste 40 de companii mari, producători mici și producători de divin, reuniți sub brandul unic „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”: „Alianța Vin”, „Aroma”, „Bardar”, „Barza Albă”, „Basavin”, „Bostavan”, „Călărași-Divin”, „Carpe Diem”, „Castel MIMI”, „Chateau Vartely”, „Cricova”, „DAC”, „Datina”, „Dionysos Mereni”, „Equinox”, „Et Cetera”, „Euro Alco”, „Fautor”, „Garling”, „Gitana”, „Gogu Winery”, „Imperial Vin”, „KVINT”, „Maurt”, „Mezalimpe”, „Migdal-P”, „Mileștii Mici”, „Minis Terrios”, „Mold Nord”, „Nis Struguraș”, „Pelicanul Negru”, „Purcari”, „Rădăcini”, „Sălcuța”, „Suvorov Vin”/„Kazayak”, „Timbrus”, „Tomai”, „Vinăria din Vale”, „Vinuri de Comrat”, „Vinuri Ialoveni”.

 • Vinficatorii au prezentat spre vânzare și degustare peste 400 de produse de calitate: vinuri tinere din recolta anului 2015, vinuri de colecție și rezervă, precum și 22 de produse lansate în premieră în cadrul sărbătorii naționale.

În total au fost consumate aproximativ 150.000 de sticle de vin, inclusiv pentru comercializare și degustare.

 • Au fost comercializate circa 45.000 de pahare cu logo-ul „Wine of Moldova”, care ofereau acces la degustările companiilor vinicole, iar Vinul Moldovei a fost acompaniat de bucate tradiționale gătite din aproximativ 8 tone de carne.

 • La tururile vinicole organizate de cele 8 vinării au participat 14.000 de vizitatori, inclusiv turiști străini.

 • La  „Școala Vinului” au avut loc 16 master class-uri care au fost frecventate de peste 400 de persoane. Alte 40 de masterclass-uri ghidate de experți somelieri au fost organizate de companiile vinicole participante, atrăgând peste 1800 de persoane interesate de cultura vinului.

 • La Ziua Națională a Vinului au fost înmânate următoarele distincții:

 • „Marele premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol” - compania Castel Mimi.

 • „Cel mai iscusit oenolog” - pentru  evidențierea performanțelor oenologilor în elaborarea produselor vinicole i-a revenit Liusiei Cichir de la vinăria „Purcari”

 • „Polobocul de Aur” - pentru 10 producătorii artizanali de vinuri.

 • Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, programul artistic a fost asigurat de 290 de artiști, inclusiv spectacole, concerte cu orchestre și fanfare, recitaluri oferite de Zinaida Julea, formația „Akord”, Alex Calancea band&Friends, Gândul Mâței, Geta Burlacu Band, precum și ansambluri artistice din cele 4 zone vitivinicole ale țării.

 • În acest an, în premieră, Oficiul Național al Viei și Vinului a început să efectueze două cercetări de piață despre Vinul Moldovei. Primul test, la care au participat 119 persoane, Testul Hedonic, are ca obiectiv principal să verifice preferințele consumatorilor față de vinurile albe și roșii. În același timp, ONVV și-a propus să evalueze calitatea și utilitatea vinului în rândurile consumatorilor. Astfel, cei 70 de participanți la sondaj au fost invitați să răspundă la întrebări care vizează beneficiile și efectele pozitive ale vinului asupra sănătății, să spună de tip de vin preferă (vin industrial sau vin de casă), să spună cu ce simbol asociază Vinul Moldovei și să dea o caracterizare vinului. Rezultatele finale ale celor două sondaje vor fi făcute publice după prelucrarea finală a datelor.

 • De asemenea, la cortul „Wine of Moldova” a funcționat un stand special cu etiloteste disponibile publicului, unde 200 de participanți la sărbătoarea națională și-au măsurat concentrația de alcool în aerul expirat.

 • În premieră, la Ziua Națională a Vinului au fost distribuite peste 3.000 de cărți poștale care ilustrează comorile turistice ale țării noastre și care au fost realizate de 11 fotografi din Italia, Franța, România și Republica Moldova. Cărțile poștale aveau lipite timbre pe ele, iar doritorii de a-și surprinde prietenii și rudele de peste hotare le puteau plasa spre expediere în boxele special amplasate la info-point-urile din centrul Pieței Marii Adunări Naționale.

 • La Ziua Națională a Vinului au participat 11 jurnaliști, dintre care 7 din Polonia, 1 din Suedia, 1 din Slovacia și 2 din Ucraina.

 • Cea de-a XV-a ediție a Zilei Naționale a Vinului a avut 25 de parteneri media.

Partener media general: Teleradio-Moldova

Partener media special: Canal 2

Parteneri media: Infomarket, Unimedia, Diez, Locals, Mybusiness, Madein.md, AgroBiznes, Știri locale, Экономическое обозрение, Unghiul, Gazeta de Sud, Național 4, Maestro FM, Agro TV Moldova, Noi.md, Agora, Wines&Spirits, Realitatea TV, Realitatea.md, Комсомольская Правда в Молдове, Finewine.md, Moldova în Progres, Vinmoldova.md.

 

P.

P.

Vezi și aceste știri
Guvernul din Botswana susține că originea variantei Omicron ar fi în altă ţară

Guvernul din Botswana susține că originea variantei Omicron ar fi în altă ţară

Carantină de 14 zile pentru moldovenii care revin în țară din opt state din sudul Africii, din cauza apariții noii tulpini de COVID-19

Carantină de 14 zile pentru moldovenii care revin în țară din opt state din sudul Africii, din cauza apariții noii tulpini de COVID-19

EDITORIAL | Ce este psihoterapia și de ce avem nevoie de ea

EDITORIAL | Ce este psihoterapia și de ce avem nevoie de ea

Advertoriale
Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

Plăcinta domnească și Prăjitura Peresecina - Artizanii Gustului ne prezintă bucatele ce te fac să revii la Marcu Bakery (VIDEO)

Plăcinta domnească și Prăjitura Peresecina - Artizanii Gustului ne prezintă bucatele ce te fac să revii la Marcu Bakery (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Republica Moldova va elibera pașapoarte din policarbonat. Prețul actelor ar putea să scadă
 • 2
  O casă pe pământ din Chișinău a fost cuprinsă de flăcări. Mai mult de 70% din locuință a fost distrusă (FOTO)
 • 3
  O plantă ar putea atenua efectele dăunătoare ale obezităţii
 • 4
  Raliurile nocturne, în vizorul polițiștilor. Un șofer a rămas fără permisul de conducere (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.