PROIECT: Indemnizațiile de îngrijire a copilului ar putea crește în schimbul unui concediu de maternitate de 2 ani

PROIECT: Indemnizațiile de îngrijire a copilului ar putea crește în schimbul unui concediu de maternitate de 2 ani

În Parlament a fost propusă o inițiativă conform căreia mămicile care vor să se reîncadreze în câmpul muncii mai devreme decât după cei trei ani prevăzuți pentru concediu de maternitate, își vor putea lua un concediu de îngrijire a copilului pe un termen de doi ani dar cu o indemnizaţie majorată, care va varia de la 70% din venitul asigurat. 

Inițiativa a fost înregistrată de către deputaţii din cadrul Comisiei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie și aceasta ar însemna o sumă dublă comparativ cu cea pe care o primesc femeile asigurate astăzi.

Proiectul - ca alternativă pentru mămici

Preşedintele comisiei, Oxana Domenti, a declarat pentru Agora că această inițiativă vine ca o alternativă pentru mămicile care și-ar dori să revină în câmpul muncii mai devreme decât după cei trei ani stabiliți pentru concediul de îngrijirea a copilului.

De asemenea Domenti a menționat că se așteaptă o undă verde din partea Guvernului, care încă nu a avizat inițiativă.

Referitor la acest subiect s-a pronunțat și vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici în cadrul unei şedinţei.

Palihovici: Mamele vor oferi o creștere mai bună copilului

„Se propune ca mamele care vor accepta un concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani, să beneficieze de o indemnizație de îngrijire a copilului în valoare de 65-70% din salariul pe care l-a avut până la concediul de maternitate, ceea ce ar însemna o sumă dublă comparativ cu cea pe care o primesc femeile asigurate astăzi. Aceasta permite mamei să ofere o creștere mai bună copilului, ea rămânând competitivă profesional pe piața muncii. Prioritatea noastră trebuie să fie bunăstarea tuturor cetățenilor, asta ar aduce schimbări pozitive în sectorul demografic al Republicii Moldova”, a afirmat Liliana Palihovici.

Această propunere a adus reacții pozitive și din partea mai multor mămici. Acestea au salutat inițiativa propusă, menționând că astfel mamelor li se oferă o oportunitate de a alege.

Mamele susțin inițiativa propusă

Olesea, 29 de ani, mamă a doi copii, crede că mamelor trebuie să li se dea opțiuni de alegere. „În timp ce o mamă dorește să se afle în concediu de îngrijire a copilului până când acesta împlinește 3 ani, alta ar vrea să revină la serviciu dupa câteva luni, un an sau doi. Respectiv, o măsură de încurajare a mamelor să se întoarcă la serviciu ar fi majorarea indemnizatiei pana la 70% din salariu. Aceasta nu ar încurca în nici un fel familiile, deoarece orice copil are de învățat de la o mamă care se simte împlinită în carieră. Până la urmă ar trebui să fie alegerea familiilor (a mamelor) - dacă se optează pe un concediu de îngrijire de 3 ani cu o indemnizatie de 30% sau dacă se alege un concediu scurtat cu o indemnizatie mai mare”, spune Olesea.

Inițiativa este susținută nu doar de mămici, dar și de persoanele care își planifică un copil în timpul apropiat.

Anastasia, în vârstă de 27 de ani, se gândește să întemeieze o familie. Ea spune că susține această inițiativă. „În ceea ce privește modificările propuse cu privire la concediul de ingrijire a copilului, sun „pro”, pentru că nu fac parte din categoria persoanelor cărora le place să stea acasă. Îmi place să mă dezvolt atât din punct de vedere a personalității, cât și profesional. Este mai bine și din punct de vedere financiar”

De asemenea, mămicile consideră că inițiativa dată trebuie să fie insoțită și de reforme în domeniul educației.

Proiectul necesită modificări în sistemul educațional

Veronica, de 27 de ani, mamă a unui copil, spune că ideea necesită o reformă. „În general, dacă aș putea fizic, aș iesi și mai devreme la serviciu. Mi se pare buna aceasta idee, doar că pentru a o implementa, ar fi necesar în primul rând să se faca o reforma în învățământul preșcolar pentru ca mamele să fie sigure că pot lăsa copilul de 2 ani la creșă fără pericole. Referitor la durată, 2 ani este un termen destul de bun, nici prea mic, nici prea, mare pentru îngrijirea copilului. Majorarea indemnizației este binevenită, având în vedere că creșterea unui copil necesită surse financiare considerabile”, afirmă Veronica.

De menționat că Liliana Palihovici a venit cu o explicație pe pagina sa de facebook referitoare la acest subiect unde a menționat că opțiunea dată poate exista ca alternativă, doar după modificarea Codului Educației, care va pune obligativitatea pentru autoritățile publice de a deschide creșe, astfel ca mamele/tații, care vor decide să stea mai puțin de 3 ani în concediu de îngrijire al copilului, să dispună de servicii de creșă calitative pentru copilul lor.

Pe lângă această inițiativă Deputaţii din cadrul Comisiei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie au lansat și alte inițiative pentru îmbunătăţirea politicilor de suport pentru familii în perioada concediului de îngrijire a copiilor. Astfel, în cazul părinților neasigurați, a fost propusă majorarea cu 6 luni a duratei concediului plătit de stat pentru îngrijirea copilului. De asemenea, a fost propus ca, începând cu 1 ianuarie 2016, cuantumul acestei indemnizaţii lunare să crească gradual cu 20 la sută anual, până la atingerea nivelului minim de existenţă.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal