
Ministerul Sănătății despre educația sexuală în rândul adolescenților: Mesajele transmise de profesori sunt cheie pentru a crește o generație sănătoasă
Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a participat la cea de-a doua şedinţă a Consiliului Internaţional de Asistenţă în domeniul Populaţie şi Dezvoltare, unde a prezentat Programul naţional în sănătatea şi drepturile sexuale şi reproductive pentru anii 2017 - 2021, care este în proces de elaborare și se află pe agenda Guvernului pentru anul 2016.
・
Potrivit acestui document, toate eforturile vor fi intensificate pentru a asigura accesul echitabil al cetățenilor la gama completă de servicii în domeniul sexual-reproductiv. Un alt obiectiv al acestui program este respectarea drepturilor și satisfacerea nevoilor pacienților la instituțiile medico-sanitare de toate nivelurile.
Scopul autorităților este de a crește nivelul de informare al fiecărui beneficiar, mai ales al adolescenților și tinerilor, pentru a lua decizii corecte referitoare la propria sănătate sexuală și reproductivă.
”Noi considerăm că educația școlară și mesajele care pot fi transmise tinerei generații în școală de către profesori sunt cheie pentru a crește și a educa împreună o generație sănătoasă. Scopul nostru este, de fapt, extinderea și asigurarea universală a drepturilor fiecărui cetățean la serviciile de sănătatea reproducerii. Capacitatea Centrelor Prietenoase Tinerilor trebuie fortificată în continuare. Totodată, rolul și importanța implicării autorităților locale este colosală în implementarea acestui program. De aceea, în noua variantă a documentului ne concentrăm pe indicatorii de monitorizare și pe crearea unității de coordonare. Atunci când vor exista oameni dedicați pentru monitorizarea implementării acestui document, suntem siguri că rezultatele vor fi un succes”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
În prezent, în Republica Moldova activează 37 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, care s-au dovedit a fi eficiente în atragerea a circa 150 mii de tineri. Comparativ cu anul 2011, în anul 2015 cuantumul cheltuielilor pentru contractarea acestor centre s-a majorat de la 2 milioane lei la 10,94 milioane lei.
Concomitent, la nivel de ţară activează o reţea de servicii de sănătate a reproducerii prin intermediul a 47 de Cabinete de sănătate a reproducerii şi 3 Centre de sănătate a femei.
Menționăm că, în perioada anilor 2005-2015, Ministerul Sănătății a implementat Strategia Națională în Sănătatea Reproducerii, care stă la baza elaborării noului Program Național.