VIDEO. Iurie Leancă la „Prânz cu președintele”: În 2014 am avut o înțelegere cu Maia Sandu

VIDEO. Iurie Leancă la „Prânz cu președintele”: În 2014 am avut o înțelegere cu Maia Sandu

Fostul prim-ministru, Iurie Leancă, actualmente candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova a fost al treilea prezidențiabil care a acceptat invitația de a participa la emisiunea „Prânz cu președintele”. Discuția a fost lungă. 

Minutul 2. Ce stă în spatele deciziei de a candida la Președinție

„Nu pot ignora în totalitate sondajele, dar nici nu le iau în calcul foarte mult. Nici nu mă îmbăt cu apă rece. Tendința cel puțin pe care o atestăm este că am ieșit din conul umbrei”, a subliniat Iurie Leancă.

Publicitate

Fostul premier spune că nu vrea să plece din Republica Moldova, chiar dacă ar avea oferte la fel de bune ca în trecut.

„Campania o folosesc pentru a avea mai multă vizibilitate”. Iurie Leancă

Autor:

Atunci când a trebuit să comande ceva de mâncare, Iurie Leancă a mers pe recomandarea celor de la Rozmarin și a luat „Tartă frio cu ton și porumb”, servită cu salata casei.

...

Minutul 7. Partidul înseamnă și disciplină

Referindu-se la echipa sa, Iurie Leancă a menționat că este una bună, cu expertiză pe diverse domenii, chiar dacă uneori apar și disensiuni. „Cu Oazu Nantoi din păcate am avut divergențe mai mari. Îmi pare rău că nu am reușit să le păstrăm la nivel de discuții în interiorul partidului, pentru că partidul înseamnă și dezbateri, dar și o anumită disciplină. În astfel de situații apar anumite semne de întrebare”, a menționat Lenacă.

Minutul 9. „Încercăm să refacem echipa PLDM-ului”

„Încercăm să refacem echipa PLDM-ului de altădată, doar că se numește PPEM. Nu mai poți să refaci ceea ce nu mai există. Eu am dus PLDM-ul în familia europeană. Și PPEM a depus cererea și vom ajunge și noi acolo”. Iurie Leancă.

Autor:

Minutul 12. Eventuala retragere a lui Iurie Leancă din electorală

Întrebat dacă ia în calcul o eventuală retragerea a sa din cursă în favoarea unui alt candidat, liderul PPEM a declarat că în aceste momente este exclus.

„Cel puțin în această fază nici eu nici colegii mei nu analizăm o astfel de soluție. Din punctul meu de vedere cetățeanul din Republica Moldova are dreptul nu doar să aleagă un simbol, cineva care reprezintă dreapta. Oamenii trebuie să aleagă pe cineva care să facă față provocărilor, pornind de la prerogativele președintelui”, a mai adăugat liderul PPEM.

...

Minutul 18. Despre cei 30 de ani de căsnicie și opt zile de foame

La capitolul preferințe culinare, Iurie Leancă spune că nu este prea capricios și că mănâncă de toate, fapt care se întâmpla mai rar în tinerețe. „Când am fost prima dată în China, eram atunci tânăr director la Ministerul de Externe, într-o vizită de opt zile cu primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, țin minte că timp de opt zile nu am mâncat aproape nimic. Acum îmi place bucătăria chinezească. Mănânc de toate”, a povestit Leancă.

Fostul premier spune că preferă de obicei dejunul și cina să le servească acasă.

...

Minutul 21. Despre morții care îl „susțin” pe Iurie Leancă

Minutul 23. Cine e cel mai integru prezidențiabil?

„Eu nu sunt nici procuror, nici judecător ca să mă pronunț. Problema politcii din Moldova e că majoritatea politicienilor preferă să vorbească despre alții și mai puțin despre sine. Eu știu cine sunt eu și ce am făcut eu. Nu am furat și nu am băgat mâna în buzunarul oamenilor. Mă doare tare când aud replici de genul că ați fost la guvernare și toți ați furat. Eu prefer să vorbesc despre mine”, afirmă Iurie Leancă.

„Când era premier, Vlad Filat a urmat sfaturile mele”, Iurie Leancă. (min. 27)

Autor:

...

Minutul 31. „În noiembrie 2014 am avut o înțelegere cu Maia Sandu...

... dar Maia Sandu a ales să meargă în Guvernul lui Filat, Plahotniuc și Voronin. Dacă același Vlad Pahotniuc s-ar fi opus, cu siguranță ea nu mai ajungea acolo”.

„CNA mi-a dat răspuns în scris. Nu există niciun dosar pe numele meu”. Iurie Leancă.

Autor:

Minutul 36. Despre creditele de urgență și devalizarea BEM

Iurie Leancă: Eu nu am furat, eu doar am salvat cetățenii.

Minutul 39. „Nu doar Maia Sandu a făcut reformele în Educație”.

Minutul 42. Neînțelegeri în Guvern și miniștri care se plâng în altă parte

Iurie Leancă: De regulă prim-ministrul este președintele partidului. La noi situația e cumva altfel. A fost o problemă care crea impedimente în interacțiunea fracțiunii chiar și cu unii miniștri.

Minutul 52. Despre creșterea în sondaje a liderului PD, Marian Lupu

„Totul este o resursă. Eu constat utilizarea resurselor administrative. E diferență între Maia Sandu și Marian Lupu. Ultimul nu mi-a fost coleg de echipă. AM puțin mai multă supărare”, a subliniat Iurie Leancă.

Minutul 55. Despre presa independentă de la Chișinău

„Eu mă ghidez după ceea ce văd eu și ceeace cunosc eu. Din păcate trebuie să recunosc, la UNIMEDIA nu am mai fost de un an și jumătate, La Publika și la Prime am fost o dată timp de un an. La Jurnal ajunge numai unul, la UNIMEDIA ajung alții, la Publika, Prime merg numai ăștia de la PD. Problema e că la noi partidele își au surse mediatice, ceea ce nu este corect”, a subliniat Leancă.

„Nu am nici televiziuni, nici ziare, nici radiouri și nici portaluri de știri”. Iurie Leancă.

Autor:

...

Proiectul „Prânz cu președintele” este dedicat alegerilor prezidențiale, iar invitații vor fi candidați înscriși în cursa electorală. Ceea ce ne dorim este ca prin acest proiect spectatorii să aibă posibilitatea să descopere atât omul, cât și politicianul.

Pe această cale aducem mulțumiri restaurantului Rozmarin Café pentru găzduire.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal