
Proiectul MAC-P II va oferi agricultorilor moldoveni granturi de 10 mln de dolari
Banca Mondială a decis să prelungească Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), oferind granturi investiționale în valoare de 10 milioane de dolari asociațiilor de producători agricoli pentru a facilita accesul la piețe noi de desfacere și managementul durabil al terenurilor.
・
Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) a început să fie implementat în țara noastră din 2014, cu suportul Băncii Mondiale.
În acest an Banca Mondială a decisă să continue finanțarea agricultorilor, în cadrul proiectul MAC-P II, oferind granturi în valoare de 10 milioane de dolari.
Proiectul oferă granturi de până 50% din valoarea investițiilor eligibile, iar valoarea maximă a acestuia este de 350 mii de dolari pentru asociațiile de producători agricoli și până la 20 mii de dolari pentru achiziția echipamentului agricol.
În primă fază a proiectului MAC-P au fost debursate 30 de granturi pentru grupuri de producători (167 membri) din domeniul horticol, localizați în 17 raioane ale țării. Suprafețele multianuale prelucrate de beneficiari sunt de circa 3400 ha, iar capacitatea totală frigorifică a acestor asociații este de 23 mii de tone.
De asemenea, au fost aprobate 111 dosare spre finanțare în valoare de peste un milion de dolari, prin componenta „Managementului durabil al terenurilor”.
„Avem foarte mulți agricultori interesați în asociere și posibilităților de finanțare prin intermediul acestui proiect. Este un proiect de succes. Una din oportunitățile acestui proiect este că oferă posibilitatea acordării mijloacelor în avans. Majoritatea proiectelor de subvenționare presupun efectuarea investițiilor, după care statul sau proiectul rambursează o parte din cheltuieli.”, a declarat directorul AIPA Nicolae Ciubuc.
El susține că obiectivul de bază al proiectului MAC-P II sunt grupurile de producători din domeniul horticol, iar a doua componentă vizează producătorii din sectorul zootehnic, mai ales procesarea laptelui și a mierii de albini.
„Ne-am învățat să cultivăm și să producem, mai punem accent pe calitatea produselor, dar avem probleme în ceea ce ține de desfacerea sau plasarea producției piață. Grupul de producători oferă o șansă de a penetra noi piețe”, remarcă Nicolae Ciubuc.
Potrivit celor responsabili de implementarea proiectului, depunerea dosarelor va începe în luna noiembrie a acestui an.