Organizația pentru Alimentație şi Agricultură a Națiunilor Unite își va concentra eforturile în următorii patru ani în Republica Moldova pentru adaptarea agriculturii și alimentației locale la schimbările climatice și consideră esențială susținerea fermierilor mici și mijlocii în acest proces.
Potrivit noului program ce va fi semnat anul acesta, FAO urmează să ofere suport Republicii Moldova pentru elaborarea de politici de susținere a fermierilor mici și mijlocii, promovarea agriculturii durabile și inovative, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și asigurarea securității alimentare în contextul prețurilor fluctuante la nivel global.
Complementar sunt planificate activități de educare a fermierilor și campanii de informare a publicului. La bugetul necesar acestor activități, FAO va contribui financiar și va oferi suport în identificarea altor donatori externi.
“Noul program FAO in Republica Moldova pentru urmatorii patru ani prevede susținerea Republicii Moldova în desfășurarea practicilor agricole care vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Principalele acțiuni vor consta în stimularea utilizării tehnologiilor prietenoase mediului, inclusiv tehnologiile agriculturii conservative”, punctează Tudor Robu, reprezentant adjunct al FAO Moldova, eforturile organizației în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul agricol.
Tudor Robu a mai subliniat în context că securitatea alimentară este o altă prioritate FAO în regiune, inclusiv în Republica Moldova și asistența FAO va fi mereu disponibilă în cazurile unor crize de securitate alimentară provocate de creșterea prețurilor la produsele de bază, inclusiv cerealiere.
În cadrul suportului complex pentru fermierii mici și mijlocii una din componentele esențiale este educația fermierilor prin școlile de câmp, o inițiativă a FAO implementată în ultimii 2 ani și care va fi extinsă pentru următoarea perioadă.
"Este important să promovăm schimbarile necesare chiar la firul ierbii, în contact direct cu fermierii mici si mijlocii. La școlile de câmp, peste 150 de fermieri învață practic, de la alți fermieri, cum să își adapteze culturile agricole astfel ca sa fie rezistente la schimbările climatice, să fie productive și în acelasi timp sa dăuneze cât mai puțin mediului” , a declarat Anatol Fală, expert FAO, care a subliniat și că în următorii 4 ani vor mai fi deschise încă aproximativ 10-15 școli de camp în mai multe raioane.
Amintim că potrivit Raportului Internațional FAO, efectele globale negative ale schimbărilor climatice sunt deja simțite la unele randamente la culturilor de cereale, iar după 2030, potrivit dovezilor științifice, presiunile negative asupra producției de alimente vor fi resimțite din ce în ce mai mult, peste tot.
Vezi și aceste știri

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina și R. Moldova încep pe 30 iunie pe interconexiunea dintre Ucraina și România

Lituania a interzis importurile de gaze naturale din Rusia
