Ministerul Mediului propune interzicerea importului de organisme modificate genetic

Ministerul Mediului propune interzicerea importului de organisme modificate genetic

Importul unor produse care conţin organisme modificate genetic ar putea fi interzis din 2018. Iniţiativa îi aparţine Ministerului Mediului şi a fost discutată în cadrul comisiei de profil a Parlamentului.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu,a specificat că toate produsele care conţin organisme modificate genetic în proporţie mai mare de 0,9% ar putea fi interzise peste doi ani. Companiile care aduc în Moldova, produse alimentare, furaje, seminţe şi medicamente vor trebui să prezinte un set de acte, printre care şi certificatul de origine care va confirma existenţa organismelor modificate genetic, proporţia acestora şi alte detalii. Proiectul de lege mai prevede crearea mecanismelor pentru monitorizarea importului.

Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, în conformitate cu prevederile articolului 49 din Regulamentul Parlamentului, adoptat prin Legea nr. 797-XIII din 02.04.1996, a organizat audieri publice asupra proiectului de lege privind organismele modificate genetic, nr. 307 din 06.07.2016. La ședință din 19 octombrie din anul curent au fost invitați reprezentanții Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Economiei, Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, membrii Comisiei Naționale pentru Securitatea Biologică, conducători ai institutelor științifice și a organizațiilor nonguvernamentale de mediu.

Publicitate

Astfel, Ministerul Sănătăţii urmează să supravegheze importul medicamentelor, Ministerul Agriculturii, cel al alimentelor, iar Ministerul Mediului - importul de furaje şi seminţele. Totodată, autoritățile vor să introducă amenzi pentru cei care încalcă prevederile legii. Ministerul Mediului menționează totuși că deocamdată laboratoarele din Moldova nu sunt acreditate pentru a verifica veridicitatea datelor prezentate de importatori.

Potrivit specialiştilor, în pieţele şi magazinele din Moldova pot fi găsite un șir de produse modificate genetic, cum ar fi: fructe, legume, ciocolate, biscuiți, ceaiuri, sosuri, diferite produse din soia și chiar medicamente

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal