VIDEO. „SUA inspiră MD”. Sfaturi pentru antreprenorii din Moldova de la milionarii participanți la GES din Palo Alto

VIDEO. „SUA inspiră MD”. Sfaturi pentru antreprenorii din Moldova de la milionarii participanți la GES din Palo Alto

Mii de antreprenori, studenți și oameni cu milioane în cont participă, anual, în cadrul evenimentului Global Entrepreneur Summit(GES). În acest an, GES a fost organizat în Silicon Valley din California, acolo unde de 2 săptămâni se afla și echipa Agora. La deschiderea oficială a evenimentului au participat o serie de antrepenori de talie mondială, printre aceștia s-a numărat și fondatorul Facebook - Mark Zuckerberg. Ne-am numărat printre norocoșii care l-au ascultat live pe invitatul principal al evenimentului - președintele SUA, Barack Obama.

„Voi sunteți podul, substanța care ne unește - tinerii care se află în această sală, în particular. Sunteți cei care vor crea un viitor mai pacifist și prosper, care va oferi oportunități pentru fiecare”, a precizat Barack Obama, președintele SUA.

Proiectul GES a fost inițiat de două organizații - Make your mark (Marea Britanie) și Kauffman - The Foundation of Entrepreneruship (Statele Unite), având drept scop internaționalizarea susținerii antreprenoriatului. La scurt timp, GES a devenit cel mai mare eveniment din lume dedicat start-up-urilor și antreprenorilor.

Publicitate

„Sunt entuziasmată de ceea ce promite să ofere această conferință. Când am participat la prima mea conferință eram copleșită de entuziasmul pe care îl aveam, dar cel mai tare de modul în care oamenii au reacționat. Să ai reprezentanți din toate țările într-un singur loc, ca tinerii să aibă posibilitatea să se întâlnească. Sunt directorul Administrației Micului Business din SUA și vorbesc din numele întreprinderilor mici. Evenimentul este un fel de „a veni la Mecca”. Aici este un fel de Centrul al tuturor lucrurile care se întâmplă în lumea aceasta. Aici totul începe”, a precizat Maria Contreras-Sweet, directorul Administrației Micului Business din SUA.

„Totul ce se întâmplă aici mă inspiră. Mă inspiră să văd oameni din toate colțurile lumii. Este un fel de reamintire a unui adevăr foarte important - avem nevoie de o mai multă diversitate în gândire, experiență, gen, etnie. Cu cât avem o diversitatea mai mare în antreprenoriat cu atât mai multe probleme vom rezolva. Vom crea un fel de sat global, unde pentru câteva zile, se vor crea aceste conexiuni. Conexiuni care vor permite schimbul de cunoștințe, de inspirație și învățare”, a subliniat Julie Hanna, președintele executiv al Consiliului din Kiva, fondatoare a 150 companii.

La dezbaterile panelurilor informative de la GES au participat atât oameni cu experiență în afaceri, cât și persoane care sunt novice în acest domeniu.

Participanții evenimentului și-au împărtășit experiențele și au vorbit despre cum să lansezi afaceri de succes în orice colț al lumii, inclusiv în domeniul IT.

„Să fii un om de succes și să deschizi o afacere este nevoie să dispui de un mixt de expertize, pentru că nicio persoană nu dispune de toate aptitudinile necesare. Atunci când creezi o companie IT îți dorești ingineri care pricep foarte bine în tehnologiile informaționale. De asemenea, îți dorești oameni în echipa ta care știu să facă business, care să proiecteze un model de business, care înțeleg finanțele, care este în stare să construiască parteneriate și va face businessul viabil. Cred că este important să creezi o echipă diversă care va dispune de o serie de abilități pentru a crea o afacere de succes”, a spus Ann Mei Chang, directorul executiv U.S. Global Development Lab în cadrul USAID.

„Dacă aveți o înțelegere profundă a creării - pentru cine faceți acest lucru. Atunci când clienții iubesc produsele tale, atunci când sunt surprinși și încântați de ceea ce oferiți. Această plantă este un germene a viitoarelor venituri. Atunci tu începi să faci bani”, a adăugat Julie Hanna.

În cadrul evenimentului au fost prezente sute de femei din întreaga lume, care au lansat afaceri și au devenit, la scurt timp, milionare datorită ideilor geniale puse în aplicație. Câteva dintre ele au vorbit despre importanța femeilor în afaceri și în pozițiile de conducere ale companiilor cu renume mondial.

„Studiile arată că multe femei nici nu aplică la anumit funcții pentru că ele consideră că nu dispun de abilitățile necesare. În timp ce bărbații vor sări să aplice, chiar dacă în cerințe va scrie că este nevoie de 10 ani experiență, pe când ei au doar 3 ani experiență în domeniu. Consider că trebuie să susținem femeile de la o vârstă fragedă pentru ca ele să creadă în forțele proprii”, a precizat Leila Janah, CEO „Sama” și „Laxmi”.

„De multe ori le zic femeilor - să nu vă fie frică să întrebați, oamenii te vor ajuta. Dar, uneori, nu vrem să admitem că nu cunoaștem ceva, nu știm unde să mergem. Din acest motiv, mereu spun că trebuie să te simți confortabil cu aptitudinile tale și simte-te confortabil atunci când ceri ajutor. Deoarece, eu am descoperit că - cu cât mai des cer ajutor de la oameni, cu atât mai mult ei mai ajută și devin o femeie de succes”, a adăugat Maria Contreras-Sweet.

„Încurajez toate femeile să creadă în propriile forțe și să aplice la funcții înalte”.

Printre tinerii antreprenori de succes se numără și Vira Greti, care a lansat mai multe companii în Ungaria. „Este o lecție pe care oamenii au mai auzit-o, dar am să o repet. Nu începe singur. Este foarte greu, dar este bine dacă ai început alături de cineva, pentru că vă puteți împărtăși cu greutățile. Și, de asemenea, o mulțime de oameni au o idee, dar nu dispun de abilitățile tehnice necesare. În această situație, cel mai bine este să aduci în echipa ta un co-fondator tehnic și atunci poți vorbi cu clienții tăi și merge mai departe”, a zis Vira Greti, CEO și antreprenor din Ungaria.

La eveniment am făcut cunoștință cu un tânăr antreprenor din Nigeria, care a decis să lanseze afaceri în domeniul energiei regenerabile. În prezent, nigerianul activează într-o companie care creează un aparat special pentru bucătărie, care permite prepararea produselor alimentare pe bază de biomasă.

„Clean technology este soluția în domeniul sănătății, în domeniul educației, cu scopul de a sprijini lumea de a menține stabilitatea și pentru a avea pace. Consider că tehnologia curată trebuie să fie la bază tuturor lucrurilor. Am văzut la Conferința de la Paris, unde cei din Guvern și cei din sectorul privat conlucrează și înțeleg că cel mai importat lucru este să oferim suportul necesar pentru tehnologia curată”, a spus Femi Oye, investitor și CEO „Green Energy & Biofuels (GEB)”.

Dar ce are de învățat Moldova din experiența acestor antreprenori și a altor țări?

„Ascultă ce zic clienții, ascultă ce se vorbește pe piață. Vorbește cu clienții, chiar dacă este incomod și este mult mai ușor să te așezi în camera ta și de a face ceea ce crezi că trebuie să faci. Dar comunică cu ei și ascultă ce zic ei, pentru că acolo sunt banii și acolo este succesul”.

„Cheia este că: există atât de multe informații care „sunt democratizate pe Internet”, cum este Silicon Valley - așa cum arată un loc plin de succes pentru antreprenori. Luând exemplu de la Silicon Valley și atribuind această experiență în Moldova, poți să creezi lucruri unice pe care nimeni nu le are în lume”.

„Este important de a avea un apetit față de riscuri cu scopul de a inova ceva. Noi știm că inovația nu este un proces liniar, dar este nevoie să avem „plasele” de siguranță pentru a permite antreprenorilor să încerce, să eșueze și să încerce din nou. Acest lucru este foarte important”.

„Întotdeauna vrei să angajezi oameni care sunt mai deștepți ca tine. Interesați-vă dacă ei au cele mai sincere interese față de businessul vostru și vă respectă. Și trebuie să fii cu ochii pe minge - mereu. De asemenea, stabiliți-vă anumite limite în viață, pentru că există oameni pe care îi numesc vampiri energetici și vin în viața voastră, vă fură ideea și vor dispărea”.

Acest summit este al 7-lea dintr-o serie găzduite, anterior, de către Statele Unite și guvernele Turciei, Emiratele Arabe Unite, Malaezia, Maroc, și Kenya.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal