
Iurie Leancă a administrat o companie din Luxemburg, care intenționa să construiască o centrală electrică la Bălți
Înainte de a alege să joace un rol important în politică, Iurie Leancă a administrat o companie din Luxemburg care intenționa să construiască o centrală electrică la Bălți. Afacerea a rămas, însă, doar la nivel de proiect, scrie rise.md.
・
La începutul anilor 2000, Iurie Leancă devine vicepreședinte Ascom, compania lui Anatolie Stati, unul dintre cei mai bogați moldoveni, care desfășoară activități de prospecțiuni și exploatare a zăcămintelor de petrol și gaz în mai multe state din Asia și Africa.
Consiliul de administrare al companiei RW-DC Energy Investments SA din Luxemburg format dintr-un economist local, un avocat grec și un offshore din Insulele Virgine Britanice se întrunește în ședință pe 10 mai 2004. Administratorii decid fondarea unei firme subsidiare în Republica Moldova, în legătură cu „evoluțiile viitoare ale activităților de investiții energetice ale companiei”.
Responsabil de înregistrarea și conducerea noii companii este desemnat Andrei Baștovoi. În scurt timp Iurie Leancă, Anatolie Stati și Andrei Baștovoi sunt numiți directori ai companiei din Luxemburg.
În toamna aceluiași an, în Republica Moldova este înregistrată firma RW-DC Energy Investments SRL, cu activitate principală „producția și distribuția energiei electrice”.
La finele lui 2004 Guvernul adoptă o hotărâre prin care acceptă oferta companiei din Luxemburg „privind construcția şi exploatarea în apropierea mun. Bălţi, de către ÎCS RW-DC Energy Investments SRL, a unei centrale electrice private, cu o putere de circa 450 MW”. Însă afacera companiei din Luxemburg a rămas la faza de intenție.
„Ei (investitorii - n.r.) aveau resurse de gaze în Kazahstan. Doar transportau prin Rusia și Ucraina, și, din gazul propriu, cu procesarea proprie, ei erau să fie competitivi în zona aceasta a noastră de sud-est. Dar, până la urmă, nu știu ce s-a întâmplat. Aici lor nu li s-au prea pus piedici, probabil ceva s-a întâmplat cu gazele natural”, a declarant Iacob Timciuc, fost ministru al Energeticii.
Iurie Leancă susține că afacerea a căzut fiindcă „ În primul rând, nu au venit gazele, că Voronin (Vladimir, președintele Republicii Moldova - n.r.) a făcut tot ce era posibil ca să submineze această afacere. S-a scris despre chestia asta foarte mult. În baza gazelor care veneau în Moldova cu peste 400 de dolari pentru o mie de metri cubi (de la Gazprom - n.r.), nu era [convenabil] să faci așa o întreprindere. Dar atunci dl Stati a propus să aducă [gaz natural], să spunem așa, sub o sută de dolari [pentru o mie de metri cubi].”
În 2005 Iurie Leancă pleacă de la firma lui Stati pentru postul de consilier superior al Înaltului Comisar OSCE pentru minorități naționale. Doi ani mai târziu, însă, revine la ASCOM în aceeași funcție pe care a deținut-o anterior - cea de vicepreședinte.