Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Independente au prezentat cel de-al treilea raport de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2016. În perioada 7 - 13 octombrie 2016, cei 12 radiodifuzori monitorizați au difuzat 761 de materiale cu caracter electoral. Cel mai mult spațiu pentru știrile cu caracter electoral direct și indirect au alocat Publika TV, NTV Moldova și Jurnal TV, iar cel mai mult timp pentru emisiuni au alocat Realitatea TV și Publika TV. Posturile de televiziune Pro TV Chișinău și TV7 au difuzat relativ puține știri și emisiuni relevante, iar N4 a reflectat campania electorală foarte sumar. Astfel, concurenții au fost privați de posibilitatea de a-și prezenta ofertele electorale, iar alegătorii nu au avut acces la informațiile privind campania prezidențială.
De cele mai dese ori, subiectele abordate de cele 12 posturi au vizat domeniul politic, procesul electoral și problemele sociale. Acestea au inclus rezultatele mai multor sondaje electorale, lansarea în campanie a unor concurenți și întâlnirile electorale ale altor concurenți.
Posturile private cu acoperire națională Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV au continuat să-l promoveze masiv pe concurentul PD Marian Lupu, atât prin frecvența și durata aparițiilor pe ecrane și citatelor directe, cât și prin contextul pozitiv al materialelor. În contrast, Andrei Năstase a fost defavorizat de foarte multe materiale. Aceștia au apărut deseori în imagine la aceste posturi, în principal, în materiale cu conotație negativă, fără a avea intervenții personale.
Postul de televiziune cu acoperire regională Jurnal TV l-a favorizat masiv pe Andrei Năstase, atât prin spațiul acordat intervențiilor personale, cât și prin contextul pozitiv al materialelor. Marian Lupu a fost în majoritatea cazurilor defavorizat, în special, prin știri cu caracter electoral indirect, în care membrii Partidului Democrat (PDM) și ai guvernării au apărut în lumină negativă.
Potrivit autorilor raportului, NTV Moldova și Accent TV l-au favorizat preponderent pe Igor Dodon, atât prin spațiul acordat pentru intervenții directe candidatului și membrilor Partidului Socialiștilor (PSRM), cât și prin contextul pozitiv al materialelor cu caracter electoral.
La NTV Moldova s-a remarcat defavorizarea ușoară a lui Marian Lupu, la Accent TV această tendință fiind mai evidentă. Radiodifuzorul public Moldova 1, posturile private Realitatea TV, Pro TV Chișinău, TV7 si N4 au avut un comportament relativ echilibrat, fără a fi constatate tendințe de favorizare sau defavorizare evidentă a concurenților electorali.
La TV7 s-a remarcat o ușoară defavorizare a lui Marian Lupu printr-un număr mai mare de materiale, inclusiv emisiuni de opinie, în care guvernarea apare în lumină negativă.