Cine sunt magistrații aleși în Colegiile din cadrul CSM

Cine sunt magistrații aleși în Colegiile din cadrul CSM

În cadrul ședinței extraodinare a Adunării Generale a Judecătorilor au fost aleși membrii Colegiului Disciplinar, Colegiului de Selecție și Carieră a Judecătorilor și Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor. Membrii aleși sunt reflectați în presă cu „linie neagră”.

Conform regulamentului, au ieșit învingători magistrații care au obținut 50 de voturi +1 din numărul majorității simple a judecătorilor prezenți la Adunare.

Despre magistrați presa a scris că nu au tocmai o activiate „curată”. Astfel, în Colegiul de Evaluare a performanțelor judecătorilor au fost aleși: Dumitru Gherasim, Petru Moraru și Nelea Budăi.

În cadrul Colegiului de Selecție și Carieră a Jucecătorilor au fost aleși: Nicolae Craiu, Alexandru Gheorghieș, Liliana Catan și Mihail Macar.

În cadrul Colegiului Disciplinar a fost ales: Anatolie Galben.

Membrii Colegiului de Evaluare a performanțelor judecătorilor

Potrivit adevărul.ro, Nelea Budăi este menționată că ar fi suspectată de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova că a admis probe false într-un dosar de malpraxis şi a nedreptăţit femeia sterilizată chirurgical din greşeala medicilor. Ulterior CEDO a dictat despăgubiri de 12.000 de euro acestei femei. În aceeași perioadă, cu reputaţie controversată, dar înaintată la funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, scrie anticorupție.md. Magistrata apare frecvent în rapoartele CSM privind procedurile disciplinare iniţiate pe marginea unor decizii îndoielnice.

Dumitru Gherasim, potrivit moldovacurata.md, este suspectat de minciuni întrucât indică în declarația de avere pentru anul 2015 sume de bani obținute din depozite bancare, 4 autoturisme, un apartament, un garaj și două spații pentru oficii. Întrebat dacă într-adevăr deține toată această avere, Dumitru Gherasim răspunde că, de fapt, nu are depozite bancare și nici mașini.

Petru Moraru iese în evidența „liniei negre” prin apariția în anchetele jurnalistice unde rela­ţi­ile de fami­lie pot influ­enţa actul de jus­ti­ţie, scrie zdg.md

Membrii Colegiului de Selecție și Carieră a Judecătorilor

Nicolae Craiu a nimerit în vizorul reporterilor de la Ziarul de Gardă și Jurnal TV. Craiu a devenit Judecătorul Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova și este cumnatul unui membru al CSM, Gheorghe Avornic. Craiu a recunoscut că este cumnatul lui Gheorghe Avornic, însă a declarat că nu ar fi profitat de acest statut. Potrivit procedurii, pentru a fi numiţi la CSJ, trebuie să obţină votul Legislativului. De menţionat că nu este pentru prima dată când rudele membrului CSM, Gheorghe Avornic sunt avansate, scrie Jurnal TV. Alt material scrie despre dinastii de judecători.

Nepotul Lilianei Catan nu se teme de lege, aceasta se dato­rează pro­te­cţiei de care se bucură din par­tea mătu­şii sale, jude­că­toare la CSJ, scrie zdg.md.

Mihail Macar apare în presă în 2 contexte negative. Primul, este nominalizat în lista Ministerului Justiției printre persoane cu funcție de răspundere care au prejudiciat statul de milioane de lei în urma condamnării Republicii Moldova de CEDO. Și cel de-al doilea, când Președintele Republici Moldova, Nicolae Timofti, a respins propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, de numire a domnului Mihail Macar în funcția de președinte al Judecătoriei Hâncești, pe un termen de 4 ani. Drept temei pentru respingerea candidaturii lui Mihai Macar a servit lipsa din declarația sa de avere a unor proprietăți ce aparțin membrilor familiei sale, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației.

Membru al Cole­giul dis­ci­pli­nar din sub­or­di­nea Con­si­li­u­lui Supe­rior al Magistraturii

Anatolie Galben este considerat unul din­tre „jude­că­to­rii din iad”, care în apri­lie 2009, s-a depla­sat în comi­sa­ri­a­tele de poli­ţie pen­tru a se pro­nu­nţa în pri­vinţa apli­că­rii ares­tu­lui pre­ven­tiv pe numele per­soa­ne­lor reți­nute în urma pro­tes­te­lor. În 2014, Nicolae Timofti a respins candidatura judecătorului atunci când CSM a propus reconfirmarea acestuia în funcţia de judecător de drept comun. „Datele indicate în avizul de verificare al SIS vizează încălcarea de către judecătorul Anatolie Galben a principiului imparţialităţii în cadrul examinării unor dosare şi trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta (...) CSM a scăpat din vedere unele circumstanţe care trebuie să fie luate în calcul şi coroborate cu statutul judecătorului”, se arată în nota trimisă la Consiliu Superior al Magistraturii, se arată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Precizăm că, la ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor au fost prezenți 334 de judecători din totalul de 403 care își exercită funcția.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.