Până acum se considera că poți mânca alimentele care au căzut pe jos pentru mai puțin de cinci secunde. Totuși, un studiu demonstrează că această precauție nu este suficientă, scrie corriere.it.
Până acum se considera că poți consuma un biscuit care a căzut pe jos pentru o perioadă care nu depășește cinci secunde. Dacă el petrece mai mult timp pe podea, este mai bine să-l arunci.
Potrivit uni studiu publicat recent de cercetătorii de la Rutgers University din New Jersey, care au fost conduși de Donald Schaffner, pe subiectul microbiologiei de mediu aplicate efectuate, cinci secunde este timpul limită pentru a evita infecțiile alimentare precum Enterobacter aerogenes și Salmonella, mai ales în cazul când podeaua este murdară.
Cercetătorii americani au efectuat 2560 de măsurări în 128 de scenarii diverse, de la podea care strălucește ca în spoturile publicitare și până la cele mai murdare pardoseli din taverne, cu timp de contact cuprins între 1,3 și 300 de secunde. Aceștia au ajuns la concluzia că factorul determinant nu este curățenia podelei, chiar dacă podeaua murdară înrăutățește situația.
Astfel, dacă o felie de pepene verde, o bucată de pâine sau o caramelă cad pe suprafețe din ceramică, metalică, parchet sau mochetă, atunci contaminarea este aproape întotdeauna instantanee, chiar dacă suprafețele sunt absolut uscate.
În mod surprinzător covorul contraminează într-o măsură mai mică decât o suprafață metalică sau pardoseala. Secretul constă în umiditatea scăzută, care este calul troian al bacteriilor.
Cu cât alimentul este mai umed, cu atât este mai mare riscul de contaminare. Alimentele uscate pot fi mai greu contaminate, fiindcă anume umiditatea este factorul determinant pentru un atac al bacteriilor. De altfel, o bucată de pepene verde se infectează mult mai ușor decât o caramelă, astfel că părinții pot să stea liniștiți atunci când copiii colectează aceste dulciuri de pe jos. Pe de altă parte, copiii sunt protejați de imunitate și nu de rapiditatea cu care este ridicat de jos un produs alimentar, remarcă cercetătorii
Vezi și aceste știri

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron dorește să înscrie dreptul la avort în Constituția Franței

Au zis „mulțumesc” în 24 de limbi. Mai mulți cetățeni, printre care și Maia Sandu au mulțumit UE pentru acordare statutului de candidat (VIDEO)

Medvedev, critici dure și amenințări pentru R. Moldova după obținerea statutului de țară candidat. Ucraina anunță că sprijină Chișinăul
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
