
Experții atenționează: Vopselele decorative sunt principala sursă de expunere la plumb
În perioada 23-29 octombrie în Republica Moldova se desfășoară „Săptămâna Internațională privind prevenirea intoxicațiilor cu plumb”. În acest sens a fost organizată o Conferință de presă în care reprezentanții Asociației Obștești Eco Contact, Ministerului Mediului din Republica Moldova și al Centrul Național de Sănătate Publică au vorbit despre pericolul plumbului pentru societate și mediu.
・
În cadrul Conferinței s-a pus un accent deosebit pe efectele pe care le pot avea concetrațiile de plumb asupra sănătății umane, precum și pe măsurile de precauție care trebuie luate în raport cu această problemă.
„În Republica Moldova se desfășoară un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere generală a populației la plumb, unde în calitate de marcher biologic este folosit sângele. Deja avem unele rezultate preliminare care deterimnă o expunere generală într-o valoare de 0,2. Acesta nu este un conținut majorat de plumb în sânge, totuși ne alarmează faptul că acesta este prezent în organismul omului”, a menționat Elena Jardan, șef Laborator toxicologie Experimentală, CNSP.
Vopselele decorative sunt principala sursă de expunere la contaminarea cu plumb și trebuie să fie obiectul acțiunilor prioritare.
„Pe piața din Republica Moldova mai există vopsele de import, chiar și cele produse în țară, care conțin compuși ai plumbului, aceștia se utilizează în special ca vopselele să fie mai rezistente sau să aibă un luciu mai bun. Anume acele vopsele de culori aprinse au arătat concentrații sporite de plumb cu mult mai mari decât concentrațiile admisibile”, a precizat Andrei Isac, președinte al Asociației Obștești „EcoContact”
Totodată, Isac a mai menționat că pe piață sunt deja prezente alternative pentru vopsele care conțin plumb. Acestea sunt produse atât la noi în țară cât și peste hotarele acesteia și au același cost ca și produsele cu concetrați de plumb.
Organizația Mondială a Sănătății a catalogat expunerea la plumb drept una din primele zece amenințări la adresa mediului la nivel global. În prezent vopselele cu conținut de plumb se produc, se comercializează și se utilizează în țările din regiune, inclusiv în Moldova, iar un studiu al WHO și UNEP indică, ca la data de 30 iunie 2016 doar 62 de guverne din țările lumii au introdus măsuri de eliminare a plumbului din vopsele.
În acest context, Parlamentul a adoptat o lege prin care se stabilesc interdicții și restricții pentru producerea, importul, plasarea pe piață și utilizarea unor substanțe chimice periculoase, inclusiv plumbului în vopsele, carburanți și alte produse, precum și tetrametilplumbului și tetraetilplumbului.