BNM: În unele bănci capitalul poate fi insuficient pentru acoperirea pierderilor cauzate de creditele neperformante

BNM: În unele bănci capitalul poate fi insuficient pentru acoperirea pierderilor cauzate de creditele neperformante
Foto: privatesectorqatar.com

Banca Națională a Moldovei atenționează asupra faptului că pe parcursul a nouă luni ale anului 2016, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a crescut cu 5.8 % față de finele anului precedent. Indicatorul menționat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare alcătuind 32.9 la sută, existând riscul ca ponderea capitalului să fie insuficientă pentru a acoperi potențialele pierderi în cazul deteriorării în continuare a calității activelor.

Potrivit datelor BNM din primele nouă luni ale anului curent activele totale ale băncilor licențiate au constituit 72.7 miliarde lei, majorându-se comparativ cu finele anului precedent cu 5.7 la sută (3.9 miliarde lei).

La 30 septembrie 2016, portofoliul de credite brut a constituit 50 la sută în totalul activelor sau 36.3 miliarde lei, micșorându-se pe parcursul a 9 luni ale anului 2016 cu 4.8 la sută. De asemenea, s-a redus și volumul total al creditelor noi acordate cu 12.3 la sută față de perioada similară a anului precedent. Micșorarea este cauzată de situația economică din țară, de lipsa cererii la credite, precum și de rata medie a dobânzii înaltă la credite. Astfel, băncile au majorat investițiile în valori mobiliare (certificatele Băncii Naționale și valorile mobiliare de stat) de 2 ori, constituind 13.9 la sută din totalul activelor.

Restul activelor, care constituie 36 la sută, băncile le dețin în conturile deschise la Banca Națională, în alte bănci, în numerar ș.a.

Pe parcursul a 9 luni ale anului 2016, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor a crescut cu 5.8 % față de finele anului precedent, constituind pe sector 15.8 la sută la 30 septembrie 2016. Indicatorul menționat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare alcătuind 32.9 la sută. Cele mai mari dinamici ascendente a creditelor neperformante au fost înregistrate de băncile aflate sub supraveghere intensivă (specială), inclusiv ca urmare a cerințelor emise de către Banca Națională a Moldovei privind reclasificarea creditelor, pornind de la abordarea prudențială aplicată de BNM. De menționat că majoritatea creditelor reclasificate au fost acordate anterior instituirii de către BNM a supravegherii intensive (speciale).

Conform rapoartelor prezentate la situația din 30 septembrie 2016, s-a constatat că Moldindconbank și Victoriabank. încalcă limita maximă de 15 la sută stabilită în actele normative ale BNM cu privire la expunerea maximală. Banca Națională a solicitat întreprinderea măsurilor în scopul conformării indicatorului respectiv cu cerințele legislației în vigoare în termene restrânse.

Nivelul înalt al indicatorului suficienței capitalului ponderat la risc a permis băncilor absorbirea pierderilor legate de înrăutățirea calității creditelor. În același timp, există riscul că în unele bănci capitalul poate fi insuficient pentru acoperirea potențialelor pierderi în cazul deteriorării în continuare a calității activelor. BNM va solicita băncilor revizuirea politicilor și strategiilor în vederea reducerii nivelului creditelor neperformante și fortificarea capitalului.
Media suficienței capitalului ponderat la risc a constituit 28.7 la sută, în creștere cu 2.4 p.p. comparativ cu finele anului precedent, indicator respectat de toate băncile (limita pentru fiecare bancă ≥16 la sută), variind între 21.6 la sută și 139.7 la sută.

La 30 septembrie 2016, profitul aferent exercițiului a însumat 1.4 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, profitul s-a majorat cu 2.1 la sută, în cea mai mare parte, din contul majorării veniturilor din dobânzi cu 26.8 la sută. Concomitent, veniturile neaferente dobânzilor s-au micșorat cu 6.7 la sută.

Rentabilitatea activelor și rentabilitatea capitalului la 30 septembrie 2016 au constituit 2.5 la sută și respectiv 15.0 la sută (în creștere cu 0.8 și 4.8 p.p. respectiv).

Băncile au menținut indicatorii lichidității la un nivel înalt. Astfel, valoarea indicatorului lichidității pe termen lung (principiul I al lichidității) a constituit 0.7, fiind la același nivel cu finele anului precedent. Lichiditatea curentă pe sector (principiul II al lichidității) s-a majorat cu 5.5 p.p., constituind 47.2 la sută. E de menționat că cea mai mare creștere în structura activelor lichide pe parcursul a 9 luni ale anului 2016 a fost înregistrată la valorile mobiliare lichide, cu 107.3 la sută.

Soldul depozitelor, conform rapoartelor prudențiale la 30 septembrie 2016, a crescut cu 8.1 la sută în perioada de referință, constituind 54.3 miliarde lei (depozitele persoanelor fizice au constituit 68.9 la sută din total depozite, depozitele persoanelor juridice - 30.8 la sută și depozitele băncilor - 0.3 la sută). Cel mai mare impact asupra majorării depozitelor au avut-o depozitele persoanelor fizice care au crescut cu 2.4 miliarde lei (6.8 la sută), iar depozitele persoanelor juridice au crescut cu 1.7 miliarde lei (11.4 la sută).

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ceartă cu împușcături între un polițist de sector și un grup de tineri. Reacția Inspectoratului General al Poliției

Ceartă cu împușcături între un polițist de sector și un grup de tineri. Reacția Inspectoratului General al Poliției

IGSU examinează trei versiuni de izbucnire a incendiului din sectorul Buiucani al capitalei (FOTO)

IGSU examinează trei versiuni de izbucnire a incendiului din sectorul Buiucani al capitalei (FOTO)

25 de cazuri de nerespectare a normelor anti-COVID-19, documentate de polițiști. Oamenii legii au efectuate controale în mai multe localuri

25 de cazuri de nerespectare a normelor anti-COVID-19, documentate de polițiști. Oamenii legii au efectuate controale în mai multe localuri

Advertoriale
Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ultimatum din partea Gazprom: „Dacă datoria nu va fi plătită, atunci vom sista livrările de gaz”
 • 2
  SIS a solicitat blocarea unui portal de știri ucrainean pentru că ar fi distribuit informații false despre criza gazelor (DOC)
 • 3
  De astăzi, croații pot călători în Statele Unite fără viză
 • 4
  Taxarea electronică – un eșec? Doar 1.88% din numărul total al călătorilor plătesc electronic în troleibuzele din Chișinău
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.