Maia Sandu: PG a redeschis dosarul camerelor de supraveghere pe numele meu. Procuratura: Sunt declarații false!

Maia Sandu: PG a redeschis dosarul camerelor de supraveghere pe numele meu. Procuratura: Sunt declarații false!

Liderul PAS și candidatul la funcția de șef al statului, Maia Sandu, a venit cu o conferință de presă în care a anunțat că Procuratura Generală a redeschis dosarul penal cu privire la camerele de supraveghere pentru examenul de bacalaureat, de data aceasta inițiindu-l pe numele ei. Totodată, Procuratura Generală a venit cu un mesaj în care dezminte informațiile.

Dosarul despre care amintește Sandu a fost intentat în 2013. Atunci, Ministerul Educației a lansat un concurs pentru a procura camere video pentru sălile de BAC. „În cadrul acestei licitații a fost desemnat un câștigător, iar când a început a instala camerele, la Ministerul Educației a venit o scrisoare de la PG prin care eram informați că pe numele acestei companii a fost deschis dosar penal. Era suspectată de faptul că a importat în țară altfel de tip de camere decât era indicat în actele prezentate”, amintește Maia Sandu.

Fostul ministru al Educației spune că atunci ministerul avea două opțiuni: instalarea camerelor în pofida dosarului, cu intenția de a le achita după ce PG se va pronunța pe marginea cazului, sau anularea lor, cu condiția că BAC-ul s-ar fi desfășurat fără camere de supraveghere. Atunci, Ministerul Educației a pledat pentru prima variantă.

Sandu: „E o mișcare împotriva mea”

„Câteva luni mai târziu, am primit ordonanța PG că se oprește cercetarea penală. Procuratura scria că deși modelul este altul decât a fost declarat, specificațiile erau la fel și nu e nicio încălcare. Doar atunci ME a achitat costul camerelor de supraveghere”, spune Maia Sandu.

Totuși, liderul PAS spune că recent a aflat că PG a redeschis dosarul. „Nu am decât să cred că e o tentativă contra mea ca președinte al RM. E un exemplu cât de „libere” și „corecte” sunt aceste alegeri”, a conchis Sandu.

Procuratura: E un fals!

Imediat după conferința de presă susținută de Sandu, Procuratura a venit cu o precizare. „Procuratura Generală infirmă faptul deschiderii sau redeschiderii unei cauze penale pe numele Maiei Sandu sau a unor oficiali din cadrul Ministerului Educaţiei. Sunt informaţii false şi ne exprimăm dezaprobarea totală faţă de modul în care se încearcă, din nou, manipularea opiniei publice. În acest context, Procuratura revine cu apelul lansat şi anterior către persoanele angajate în cursa electorală, să nu opereze cu informaţii false vizînd activitatea instituţiei”, scrie în declarația PG emisă presei.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal