FOTO, VIDEO. Filmul declarațiilor făcute de democrați în adresa Maiei Sandu pe durata campaniei electorale

FOTO, VIDEO. Filmul declarațiilor făcute de democrați în adresa Maiei Sandu pe durata campaniei electorale

Marian Lupu a declarat astăzi într-o conferință de presă că se retrage din cursa electorală în favoarea candidatului PAS Maia Sandu. Anunțul vine după aproape o lună de campanie în care relațiile dintre reprezentanții celor două formațiuni politice nu au fost foarte bune. Până acum, aceștia și-au adus acuzații grave, reprezentanții Partidului Democrat criticând-o dur pe Maia Sandu în nenumărate rânduri. În continuare vă propunem să revedeți filmul declarațiilor. 

4 octombrie - „Dna Sandu, aduceți banii de la hoți”

Chiar din primele zile de campanie, democratul Sergiu Sîrbu îi transmite fostului ministru al Educației un mesaj virtual îndemnând-o să solicite de la PLDM bani pentru instalarea camerelor de supraveghere în secțiile de vot. Îndemnul a venit la scurt timp după ce Sandu a cerut ca în toate secțiile de votare să fie instalate camere de supraveghere. Potrivit Maiei Sandu, decizia vine din neîncrederea față de autorități, iar camerele vor minimiza riscul de fraudare a alegerilor.

Publicitate
...

6 octombrie - PDM depune o sesizare la CEC împotriva Maiei Sandu

Două zile mai târziu reprezentantul Partidului Democrat depune o sesizare la Comisia Electorală Centrală în care solicită sancționarea candidatului PAS, Maia Sandu, pentru acțiuni de agitație electorală contrar prevederilor Codului Electoral. „Merită o sancționare dură”, a scris atunci Sergiu Sîrbu pe Facebook.

...

17 octombrie - interviu cu Vlad Plahotniuc

În cadrul unui interviu pentru Allmoldova, prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc declară că Maia Sandu o dă în bară și că se lasă dusă de nas de șmecheri. „Maia Sandu cred că este corect direcționată, spune ce gândește, chiar dacă o dă în bară de multe ori și o duc șmecherii de nas, o folosesc în războaiele lor, cel puțin pare sinceră și nu am văzut să promoveze idei dăunătoare interesului național”, a declarat Plahotniuc.

În replică, Sandu spune că „încercarea disperată a lui Plahotniuc de a mă compromite prin împroșcarea cu propria mizerie arată doar lașitate și frică”.

18 octombrie - PD depune o nouă sesizarea la CEC

La 18 octombrie democrații au depus o nouă contestație la Comisia Electorală Centrală împotriva Maiei Sandu. Potrivit democraților, candidatul PAS ar fi folosit circa 125.000 de lei în campanie, fără să-i declare la CEC.

În acest context, aceștia au declarat: „Maia Sandu și echipa ei de campanie nu se deplasează pe jos din Capitală în orașele și satele Moldovei, deși a declarat 0 lei cheltuiți pentru transport”, au susținut democrații.

La 22 octombrie Maia Sandu primește o avertizare din partea Comisiei Electorale Centrale.

24 octombrie - Sîrbu răbufnește la TV

Cu două zile înainte ca democrații să anunțe despre retragerea lui Marian Lupu din campanie, în cadrul dezbaterilor electorale de la TV7, unde Marian Lupu a lipsit, contactat telefonic reprezentantul său, Sergiu Sârbu a reacționat foarte agresiv la întrebările Maiei Sandu.

„Eu nu am ce discuta cu un candidat care flagrant încalcă legislația electorală. Un astfel de candidat este o rușine națională pentru întreaga Republică, este o ipocrizie maximă, și eu cred că cetățenii Republicii Moldova vor înțelege cine este Maia Sandu”, a declarat Sergiu Sârbu în intervenția sa telefonică.

https://agora.md/videoframe/3563/620

26 octombrie, ora 13.00 - Comunicat PDM despre „manierele candidatei unice”

Astăzi la amiază Partidul Democrat a venit cu un comunicat în care anunța că formațiunea condamnă comportamentul agresiv al susținătorilor Maiei Sandu. „Dacă acestea sunt manierele candidatei unice, PDM avertizează că ele sunt inadmisibile într-o competiție electorală. Vom sesiza pe acest fapt Comisia Electorală Centrală, dar și organele de drept. În același timp, solicităm observatorii să raporteze asemenea comportamente nedemocratice”, se menționează în comunicatul PDM.

...

26 octombrie, ora 16.00 - BOMBA!

La doar câteva ore după comunicat, în cadrul unei conferințe de presă, Marian Lupu alături de Vlad Plahotniuc declară că dintre toți, candidatul proeuropean cu cele mai mari șanse este Maia Sandu.

„Având în vedere obiectivul declarat de la începutul campaniei, că Republica Moldova să fie condusă de un candidat proeuropean, împreună cu colegii mei am luat decizia să mă retrag din cursa electorală. Este o decizie tactică, bazată pe responsabilitate politică și pe analize sociologice profesionale”, a declarat Marian Lupu.

https://agora.md/videoframe/3576/620

În replică, Maia Sandu, a declarat să decizia democraților de a se retrage din cursa prezidențială în favoarea ei, este un semn de frică.

„Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cît de puțină susținere are candidatul puterii, Marian Lupu. E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înțelege. Astfel, PD a hotărît să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susținerea lui Plahotniuc și promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decît scopul de a mă compromite”, este reacția lidetrului PAS, Maia Sandu.

De menționat că pe parcursul campaniei electorale cei doi candidați nu s-au întâlnit în nicio dezbatere electorală, Marian Lupu refuzând să se prezinte.

P.S. Mâine se așteaptă un anunț și din partea liderului PPEM, Iurie Leancă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal