În Republica Moldova a fost lansată recent o aplicație online, care ajută la depistarea profilelor suspecte pe Facebook, fiind vorba de aplicaţia Trolless. Cine sunt trolii știrilor AGORA și când devin ei mai activi aflați din acest material. Am făcut o analiză a preferințelor trolilor din comentariile postate atât în subsolul știrilor publicate pe site, cât și a comentariilor de pe pagina noastră de Facebook.
Potrivit specialiștilor, trolii sunt profilurile cu identități false, care au apărut încă de la originile internetului, din vremea când ziarele și site-urile de informații au permis cititorilor să comenteze articolele.
Numele de troli vine de la ființele răufăcătoare din mitologia nordică, scandinavă, și anume scârboșenii anonime și ascunse care semănau dezordine printre oameni. Cam același lucru îl fac trolii de Internet.
Urmărind comentariile știrilor, având activată aplicația Trolless, am constatat un mare număr de troli, cel mai des la știrile din domeniul politic.
Un mare număr de troli am depistat și noi, în comentariile de la știri, cele mai des politice, sau cu implicația demnitarilor politici.
Iată câteva mesaje din propaganda trolilor. Concluziile despre cine laudă, critică sau încurajează aceștia le faceți singuri.
Faptul că astfel de profile au devenit mai active în această perioadă este explicat de existența campaniei electorale. Cine îi fabrică și ale cui interese promovează e greu să spunem. Am încercat însă să aflăm părerea experților în domeniu și anume de ce sunt necesari trolii în social-media.
„O postare a unei pagini pe Facebook este mai eficientă și are un impact mai mare atunci când ea are un număr mai mare de comentarii și distribuiri. Astfel, trolii prin comentariile lor fac o postare să fie mai vizibilă. Un alt aspect ține de faptul că oamenii au o rată mai mare de încredere în opinii decât în postarea propriu-zisă. Plus, nu toți pot filtra informația și face diferența dintre informație veridică și fals. O altă misiune a trolilor ține de faptul că ei urmăresc paginile concurenților și sunt activi și acolo. Astfel, ei construiesc teorii artificale pentru ca ceilalți să muște din momenală. Popularitatea unei persoane în social-media o putem echivala aici cu ratingul din sondaje, astfel că „aprecierile” trolilor își pot spune cuvântul aici”, a declarat pentru Agora Daniela Donici, manager social-media compania de publicitate on-line AdCenter.
Cât despre cum este remunerată această muncă, Daniela Donici spune că deocamdată astfel de informații nu sunt cunoscute pentru țara noastră.
„La nivel internațional sunt cazuri cunoscute. În Rusia de exemplu sunt birouri întregi în care activează troli. Ei sunt angajați și deci plătiți să facă această muncă. În China sunt circa 2 mln de oameni care îi urmăresc pe alții. Cum funcționează lucrurile la noi, încă nu știm”, a mai adăugat expertul.
Vezi și aceste știri

Tiraspolul a decis: Persoanele din stânga Nistrului, care vor depune plângeri cu privire la încălcarea drepturilor omului, vor fi sancționați

Demersul procurorilor privind aplicarea măsurii de arest preventiv în privința lui Dodon, examinat de magistrați. În fața instanței are loc un protest (LIVE)

Deputații PSRM părăsesc plenul Parlamentului și merg la proteste în susținerea lui Igor Dodon
Advertoriale

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie
