*Acest material este sponsorizat

VIDEO. Republica Moldova a găzduit prima conferință dedicată industriei modei

VIDEO. Republica Moldova a găzduit prima conferință dedicată industriei modei


Pentru prima dată în Moldova s-a organizat un eveniment dedicat industriei ușoare și antreprenoriatul în domeniul modei.
Evenimentul a avut loc în perioada 22-23 octombrie la Centrul de Excelență și Accelerare în Design „ZIPhouse”, centru deschis cu susținerea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și a Asociației Patronale din Industria Ușoară.

Conferința a avut drept scop consolidarea comunității profesioniste din lumea modei, sporirea capacitățiilor și abilităților profesionale ale specialiștilor și familiarizarea cu exemplele și experiența internațională în domeniu.

„Conferința de astăzi - „Moldova in Fashion Conference” este prima de acest gen și de această talie, conectând speakeri importanți străini și este, respectiv, o bună oportunitate pentru designerii locali de a se inspira și de a lua maximă cunoștință din experiența de peste hotare, pentru a o aplica atât aici pe piața locală cât și pentru a cuceri piețele regionale”, a menționat Tatiana Durleștean, manager industria ușoară a proiectului  de competitivitate al USAID Moldova.

„Eu cred că această conferință este foarte importantă și este un pas mare, pentru că descoperi experiența altor țări, eu de exemplu sunt din Milano și noi avem o experiență foarte mare în industria modei, deci noi putem fi un exemplu”, a declarat Giusy Cannone, director general al Acceleratorului Fashion Technology din Milano.

Pe parcursul celor două zile ale conferinței s-au desfășurat patru paneluri de discuții, patru workshop-uri pentru profesioniști și startup-uri, discuții și exemple practice care au abordat subiecte precum: Afacerea în Fashion, Merchandaising și Vânzări, Creativitate și Design, Branding și Marketing. Cursurile și discuțiile au fost prezentate de profesioniști locali.

Evenimentul a adunat atât antreprenorii și designerii locali, dar și tinerii pasionați de modă. „Această conferință este benefică și pentru cei care sunt la început de căle, dar și pentru noi producătorii care muncim pentru această țară. Eu sper și chiar ieri am discutat ca astfel de evenimente să se organizeze în fiecare lună”, a menționat Maxim Moldovan, directorul comercial al companiei „OLDCOM”. 

„Eu cred că cea mai importantă chestie aici este că poți afla ceva despre marketing, pentru că asta nu se învață la noi, când am absolvit design vestimentar nu prea am tras atenția la așa ceva ca marketing, dar este o chestie foarte importantă. Pentru că este puțin să creezi un produs bun sau de calitate, dar trebuie să-l şi vinzi”, a menționat Olga Scobioală, start-uper. 

Fiind un parteneriat public-privat între Ministerul Educației, Universitatea Tehnică a Moldovei și Asociația Patronală a Industriei Ușoare din Moldova, cu suportul USAID, la doar un an de la lansare, „ZIPhouse” are capacitatea de a organiza evenimente de importanță națională, care urmăresc transpunerea experienței internaționale la mediul local și contribuie în mod direct la dezvoltarea industriei ușoare în Republica Moldova.

„După ce a găzduit o serie de evenimente cu participarea experților și profesioniștilor locali, „ZIPhouse” își deschide ușile pentru expertiza internațională, pentru profesioniștii de peste hotarele țării. „ZIPhouse” își propune să devină un centru de profesionalism și spațiu de lucru care stimulează potențialul de creație și spiritul antreprenorial în domeniul designului, contribuind la formarea și perfecționarea competențelor specialiștilor în domeniu, tinerilor designeri, startup-urilor, precum și ale celor pasionați de modă”, a declarat Oxana Berzan, manager evenimente „ZIPhouse”.

„ZIPhouse” reprezintă un centru inovațional specializat în design și tehnologii în industria ușoară, conceput să ofere studenților, tinerilor designeri și specialiștilor din ramură un mediu creativ, resurse tehnice avansate și asistență instructivă de performanță, în consonanță cu cele mai bune practici internaționale. Centrul va stimula potențialul de creație și spiritul antreprenorial în domeniul modei și al designului, fapt care va favoriza eficace dezvoltarea economiei Republicii Moldova.

Inspirat din modele de centre similare de succes din SUA și Europa, „ZIPhouse” este amplasat pe o suprafață de circa 800 m2, conceput într-un stil eco-industrial și dotat cu echipamente media, IT și utilaje specializate de producere.

„Totodată avem o bibliotecă bogată de cărți în domeniu proiectării produselor vestimentare și designului. Toate aceste cărți au fost donate în cadrul proiectului de USAID. Și noi suntem foarte mândri că avem asemenea bibliotecă, pentru că putem folosi ultimele ediții de cărți”, a declarat  Angela Scripcenco, lector universitar Facultatea Industria Uşoară UTM.

Începând cu anul 2005, asistența USAID a catalizat industria modei din Moldova la trecerea de la o valoare mai mică- la o valoare mai mare, la producția de marcă proprie. De-a lungul anilor, mai mult de 60 de branduri locale au fost dezvoltate sau modernizate pentru a se conforma designului și brandingului occidental. Acest lucru a dus la apariția unei noi generații de mărci moldovenești moderne, care au pus baza unei industrii competitive.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Când începem să discutăm matur și asumat despre relația noastră cu animalele de companie?

Când începem să discutăm matur și asumat despre relația noastră cu animalele de companie?

O arhiepiscopie din România cere pomelnice prin PayPal: „Puteți include câteva nume pentru a fi pomenite în secțiunea Add Note”

O arhiepiscopie din România cere pomelnice prin PayPal: „Puteți include câteva nume pentru a fi pomenite în secțiunea Add Note”

Tot ce trebuie să știi despre săpăturile arheologice de la Cetatea Soroca (FOTO/VIDEO)

Tot ce trebuie să știi despre săpăturile arheologice de la Cetatea Soroca (FOTO/VIDEO)

Advertoriale
Un preț mic la credit nu îți garantează mereu și cea mai bună oferta. Explică expertul Microinvest

Un preț mic la credit nu îți garantează mereu și cea mai bună oferta. Explică expertul Microinvest

Cum poți primi la farmacie un test HIV gratuit până la finalul lunii noiembrie

Cum poți primi la farmacie un test HIV gratuit până la finalul lunii noiembrie

100 de angajați maib vor participa la Maratonul Internațional Chișinău. Iată ce i-a motivat (VIDEO)

100 de angajați maib vor participa la Maratonul Internațional Chișinău. Iată ce i-a motivat (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu a schimbat structura Aparatului Președintelui (DOC)
 • 2
  Ex-vicepreședinte al Parlamentului: Modelul liberal al economiei la etapa actuală ucide producătorii autohtoni
 • 3
  OMS se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și a impulsiona vaccinarea anti-COVID
 • 4
  Fostul primar de Corjova Valeriu Mițul, decorat post-mortem cu „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție de stat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.