Vitalie Eșanu despre Legea „Big Brother”: Oamenii au o temere față de tehnologiile noi și pentru a se apăra fac legi draconice

Vitalie Eșanu despre Legea „Big Brother”: Oamenii au o temere față de tehnologiile noi și pentru a se apăra fac legi draconice

În cadrul emisiunii Digital Must din data de 27 octombrie, Daniela Donici împreună cu fondatorul Privesc.eu Vitalie Eșanu au discutat despre prevederile Legii „Big Brother” și impactul acesteia asupra populației. 

„Legea Big Brother presupune multe lucruri dubioase, deoarece a fost făcută de o generație de specialiști, securiști și procurori, care nu s-au născut în era digitală. Oamenii au o temere față de tehnologiile noi și pentru a se apăra fac legi draconice. Această lege presupune sechestrări, spionarea metadatelor, legăturilor dintre oameni, intrarea în viața personală prin intermediul analizei fotografiilor și a mesajelor personale ”, a menționat Vitalie Eșanu.

De asemenea, acesta a mai menționat că o problemă nu poate fi rezolvată doar prin blocarea IP-ului, iar oamenii trebuie motivați ca să-și marcheze singuri conținutul, deoarece asta se numește libertate de exprimare.

Publicitate

„Procuratura nu poate să blocheze IP-ul, asta o fac mai mulți operatorii. În acest sens este utilizată o listă centralizată în care Procuratura listează că uite IP-ul acesta sau site-ul respectiv trebuie să fie blocat de către toți operatorii”, a mai adăugat acesta.

Drept exemplu a fost adus cazul studentului Aron Swartz, care a încercat prin intermediul wifi-ului și al copierii fișierilor să facă accesibile pentru toată lumea lucrările dintr-o bibliotecă publică. Tentativa acestuia a fost una nereușită, el s-a ales cu o amendă mare și cu 20 de ani de închisoare. Totuși, după moartea acestuia, biblioteca a fost deschisă pentru toată lumea.

„Copia nu e furt, așa lucrează internetul, tu când preiei ceva digital asta se copie. La noi acest lucru este clasificat ca furt și sunt aplicate toate legile pentru furtul de copii. Dar asta e greșit, iar cei care fac acest lucru nu înțeleg deoarece ei nu au trăit în lumea digitală. Iar după ce adoptă chestii de acestea tâmpite, fac toată generația tânără una criminală. Asta nu e normal, pentru că dacă tu ajungi să faci jumătate din popurul tău criminal înseamnă că legea undeva este greșită”, a mai menționat Vitalie Eșanu.

În cadrul emisiunii cei doi au degustat un vin oferit de compania EtCetera. Este vorba de un Cabernet Sauvinion producția anului 2012.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal