În urma anunțării Concursului pentru selectarea candidatului la funcţia de Procuror General, au fost admiși pentru participare șase candidați. Astfel pe pagina web oficială a procuraturii au fost publicate dosarele complete ale candidaților. Mai jos vedeți cine sunt cei 6 candidați și cu ce-și motivează dorința de a suplini funcția de Procuror General.
Primul candidat de pe listă, Ruslan Cașu este originar din orașul Chișinău, a obținut licența în drept la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Studii Umanistice din Moldova. Din 29 iulie și până în prezent este procuror la procuratura sectorului Ciocana din Chișinău. Cu 10 ani în urmă Cașu a instrumentat un caz care a intrat în vizorul presei.
„Pornind de la aspiraţiile de a trăi într-o ţară în care nu există corupţie, dar nici crimă organizată (...) năzuind spre satisfacerea intereselor cetăţenilor, considerând statul de drept, democraţia, drepturile şi libertăţile omului şi dreptatea, valori supreme (...)adresez această scrisoare de motivaţie, pentru a-mi exprima dorinţa de a aplica la funcţia de Procuror General.”
Iurii Garaba, născut în satul Sadaclia, raionul Basrabeasca, a absolvit Facultatea de Drept al Universității de Stat din Moldova. Începând 25 decembrie 2013 suplinește funcția de Procuror, Adjunct al Procurorului General la PG. Acesta a fost implicat în 2013 într-un conflict, care s-a soldat cu bătaie și ulterior în acest caz a fost deschis un dosar penal.
„În ultima perioadă am participat activ la modernizarea Procuraturii prin implementarea Concepției de reformare a instituției, adoptarea noii Legi cu privire la Procuratură (nr. 3 din 25.02.2016) armonizarea cadrului normativ național și a reglementărilor de ordin intern, care au impulsionat întreaga activitate a Procuraturii. În activitatea managerială de conducere a instituției Procuraturii am aplicat noi forme și practici pozitive, care au dus la îmbunătățirea climatului psihologic și moral al procurorilor în relațiile cu colegii de muncă, societatea civilă, massmedia.”
Eduard Harunjen, originar din orașul Cupcini, raionul Edineț, a finalizat în 1994 Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova. Suplinește funcția de Procuror General interimar începând de la 1 martie 2016. Numele procurorului Eduard Harunjen a figurat într-o procedură disciplinară demarată de Colegiul disciplinar al PG la 10 mai 2010, pentru comiterea unor abateri disciplinare.
„Am cântărit bine decizia de a candida la funcția de procuror general, înțelegând că asta ar putea fi și încheierea carierei mele profesionale. Sunt pregătit pentru a face față acestei provocări”. „Pe parcursul interimatului meu s-au făcut cele mai importante acţiuni de reformare, cele mai vizibile. Am stat la baza creării noii structuri. A fost o provocare, pentru că am creat o structură nouă. După mine, e nevoie de continuitate, pentru că, odată ce s-a creat o procuratură nouă, lucrul trebuie dus la bun sfârşit…”
Viorel Morari, originar din satul Țaul, raionul Dondușeni, a obținut studiile de licență și masterat în drept la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, iar studiile de doctorat în cadrul Universitatății de Stat din Moldova. În prezent deține funcția de procuror - şef al Procuraturii Anticorupție și a instrumentat cazul „spălătoriei rusești”, dar și alte cazuri de rezonanță.
„Ab initio, fac precizarea că suplinesc cerințele legale de accedere în funcția de Procuror General, ba mai mult ca atât, profilul candidatului la această funcție corespunde domeniului meu ocupațional și aptitudinilor profesionale și personale de care dispun, necesare exercitării atribuțiilor inerente funcției la care candidez.”
Igor Popa, născut în satul Țînțereni, raionul Telenești, a obținut licență în drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova. Din 22 martie 2016 și până în prezent este procuror - șef al Procurarturii municipiului Chișinău. Fost procuror al sectorului Râșcani, a câștigat funcția de Procuror al muncipiului Chişinău, imediat ce a exprirat mandatul lui Ion Diacov. Presa a scris în repetate rânduri că controversatul om al legii, acuzat în repetate rânduri că a pornit dosare penale la comandă.
„Am reușit să fiu angajat la serviciu în organele Procuraturii, depunând cu mândrie jurământul, pe care îl voi respecta cu sfințenie mereu, după care a inceput viața mea în profesia de procuror, pe care o voi continua, cu dedicare maximă, până la capăt”
Igor Serbinov, este originar din satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni, a obținut studii superioare juridice în cadrul Universității de Stat din Moldova. Începând cu anul 2007 și până în prezent deține funcția de Adjunct al Procurorului General.
„Am fost implicat plenar în realizarea reformei procuraturii din anii 2003 şi 2008. În acelaşi timp, am monitorizat în permanenţă mersul reformei procuraturii definitivate în anul 2016. Intenţionez sa-mi aduc aportul şi să depun toată străduinţa la etapa de implementare a acestei legi, or sunt convins că anume faza implementării Legii constituie succesul reformei.”
Reamintim că procurorul va fi ales în conformitate cu noua Lege cu privire la Procuratură, conform cărei acesta va fi desemnat de șeful statului.
Funcția de Procuror General a rămas vacantă din data de 26 februarie, după ce Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general.
Vezi și aceste știri

Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile

Putin planifică prima vizită externă de la începutul războiului în Ucraina. Iată unde va merge

Altercații între doi deținuți din Penitenciarul nr. 17-Rezina. Unul dintre bărbați a ajuns în Secția de terapie intensivă
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
