Cine sunt cei șase candidați la funcția de procuror general

Cine sunt cei șase candidați la funcția de procuror general
livenews.md

În urma anunțării Concursului pentru selectarea candidatului la funcţia de Procuror General, au fost admiși pentru participare șase candidați. Astfel pe pagina web oficială a procuraturii au fost publicate dosarele complete ale candidaților. Mai jos vedeți cine sunt cei 6 candidați și cu ce-și motivează dorința de a suplini funcția de Procuror General.

Primul candidat de pe listă, Ruslan Cașu este originar din orașul Chișinău, a obținut licența în drept la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Studii Umanistice din Moldova. Din 29 iulie și până în prezent este procuror la procuratura sectorului Ciocana din Chișinău. Cu 10 ani în urmă Cașu a instrumentat un caz care a intrat în vizorul presei.

„Pornind de la aspiraţiile de a trăi într-o ţară în care nu există corupţie, dar nici crimă organizată (...) năzuind spre satisfacerea intereselor cetăţenilor, considerând statul de drept, democraţia, drepturile şi libertăţile omului şi dreptatea, valori supreme (...)adresez această scrisoare de motivaţie, pentru a-mi exprima dorinţa de a aplica la funcţia de Procuror General.”

Iurii Garaba, născut în satul Sadaclia, raionul Basrabeasca, a absolvit Facultatea de Drept al Universității de Stat din Moldova. Începând 25 decembrie 2013 suplinește funcția de Procuror, Adjunct al Procurorului General la PG. Acesta a fost implicat în 2013 într-un conflict, care s-a soldat cu bătaie și ulterior în acest caz a fost deschis un dosar penal.

„În ultima perioadă am participat activ la modernizarea Procuraturii prin implementarea Concepției de reformare a instituției, adoptarea noii Legi cu privire la Procuratură (nr. 3 din 25.02.2016) armonizarea cadrului normativ național și a reglementărilor de ordin intern, care au impulsionat întreaga activitate a Procuraturii. În activitatea managerială de conducere a instituției Procuraturii am aplicat noi forme și practici pozitive, care au dus la îmbunătățirea climatului psihologic și moral al procurorilor în relațiile cu colegii de muncă, societatea civilă, massmedia.”

Eduard Harunjen, originar din orașul Cupcini, raionul Edineț, a finalizat în 1994 Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova. Suplinește funcția de Procuror General interimar începând de la 1 martie 2016. Nume­le pro­cu­ro­ru­lui Edu­ard Haru­n­jen a figu­rat într-o pro­ce­du­ră dis­ci­pli­na­ră dema­ra­tă de Cole­gi­ul dis­ci­pli­nar al PG la 10 mai 2010, pen­tru comi­te­rea unor aba­te­ri dis­ci­pli­na­re.

„Am cântărit bine decizia de a candida la funcția de procuror general, înțelegând că asta ar putea fi și încheierea carierei mele profesionale. Sunt pregătit pentru a face față acestei provocări”. „Pe par­cur­sul inte­ri­ma­tu­lui meu s-au făcut cele mai impor­tan­te acţiu­ni de refor­ma­re, cele mai vizi­bi­le. Am stat la baza creă­rii noii struc­tu­ri. A fost o pro­vo­ca­re, pen­tru că am cre­at o struc­tu­ră nouă. După mine, e nevo­ie de con­ti­nu­i­ta­te, pen­tru că, oda­tă ce s-a cre­at o pro­cu­ra­tu­ră nouă, lucrul tre­bu­ie dus la bun sfârşit…”

Viorel Morari, originar din satul Țaul, raionul Dondușeni, a obținut studiile de licență și masterat în drept la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, iar studiile de doctorat în cadrul Universitatății de Stat din Moldova. În prezent deține funcția de procuror - şef al Procuraturii Anticorupție și a instrumentat cazul „spălătoriei rusești”, dar și alte cazuri de rezonanță.

„Ab initio, fac precizarea că suplinesc cerințele legale de accedere în funcția de Procuror General, ba mai mult ca atât, profilul candidatului la această funcție corespunde domeniului meu ocupațional și aptitudinilor profesionale și personale de care dispun, necesare exercitării atribuțiilor inerente funcției la care candidez.”

Igor Popa, născut în satul Țînțereni, raionul Telenești, a obținut licență în drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova. Din 22 martie 2016 și până în prezent este procuror - șef al Procurarturii municipiului Chișinău. Fost procuror al sectorului Râșcani, a câștigat funcția de Procuror al muncipiului Chişinău, imediat ce a exprirat mandatul lui Ion Diacov. Presa a scris în repetate rânduri că controversatul om al legii, acuzat în repetate rânduri că a pornit dosare penale la comandă.

„Am reușit să fiu angajat la serviciu în organele Procuraturii, depunând cu mândrie jurământul, pe care îl voi respecta cu sfințenie mereu, după care a inceput viața mea în profesia de procuror, pe care o voi continua, cu dedicare maximă, până la capăt”

Igor Serbinov, este originar din satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni, a obținut studii superioare juridice în cadrul Universității de Stat din Moldova. Începând cu anul 2007 și până în prezent deține funcția de Adjunct al Procurorului General.

„Am fost implicat plenar în realizarea reformei procuraturii din anii 2003 şi 2008. În acelaşi timp, am monitorizat în permanenţă mersul reformei procuraturii definitivate în anul 2016. Intenţionez sa-mi aduc aportul şi să depun toată străduinţa la etapa de implementare a acestei legi, or sunt convins că anume faza implementării Legii constituie succesul reformei.”

Reamintim că procurorul va fi ales în conformitate cu noua Lege cu privire la Procuratură, conform cărei acesta va fi desemnat de șeful statului.

Funcția de Procuror General a rămas vacantă din data de 26 februarie, după ce Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
CEC a respins sesizarea lui Rizea

CEC a respins sesizarea lui Rizea

Maia Sandu, la telefon cu președinta Comisiei Europene, despre problema gazelor. Ursula von der Leyen: „Noi suntem în căutare de măsuri de suport adiționale”

Maia Sandu, la telefon cu președinta Comisiei Europene, despre problema gazelor. Ursula von der Leyen: „Noi suntem în căutare de măsuri de suport adiționale”

În 2020 Moldovagaz a înregistrat pierderi de 677 milioane lei și datorii de 12,7 miliarde de lei

În 2020 Moldovagaz a înregistrat pierderi de 677 milioane lei și datorii de 12,7 miliarde de lei

Advertoriale
La Microinvest, datele tale personale sunt în siguranță, la fel ca într-un safeu

La Microinvest, datele tale personale sunt în siguranță, la fel ca într-un safeu

Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

Echipa de fotbal maib - în TOP 5 cele mai bune echipe de la EURO Business Cup (FOTO)

Echipa de fotbal maib - în TOP 5 cele mai bune echipe de la EURO Business Cup (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Moldova a cumpărat un milion de metri cubi de gaze naturale de la compania poloneză PGNiG
 • 2
  Cât costă gazul din Polonia? Gavrilița: Este considerat un secret comercial
 • 3
  Gavrilița despre acordul Moldova-Ucraina privind 700 milioane de metri cubi de gaz: Este o știre falsă
 • 4
  Activitatea directorului Moldovagaz ar putea fi evaluată
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.