Presa internațională a reflectat alegerile prezidențiale care au avut loc duminică, pe 30 octombrie, în Republica Moldova. În mare parte mass-media de peste hotare a anunțat rezultatele preliminare ale primului tur care arată că alegerile încă nu s-au terminat și în douăsăptămâni va avea loc turul doi, transmite Agora.
Alegeri prezidențiale din Republica Moldova vor avea un al doilea tur. Asta după ce rezultatul candidatului cu cele mai multe voturi acumulate a scăzut sub 51% din voturi necesare pentru a evita un nou scrutin, informează Euronews.
Rezultatele neoficiale arată că Igor Dodon, un candidat cu viziuni pro-ruse a acumulat puțin sub 49%. Contracandidatul său pro-european Maia Sandu a acumulat doar peste 38%
din voturile alegătorilor. Sandu este fostul economist la Banca Mondială și fostul ministru al Educației, care s-a pronunțat ferm împotriva revenirii țării, care se bazează foarte mult pe
aprovizionarea cu energie din Rusia, pe orbita Moscovei.
Moldovenii au trăit duminică primele alegeri prezidențiale prin vot universal din 1997. Favoritul, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon se va confrunta cu contracandidatul său pro-european, Maia Sandu, în al doilea tur, scrie publicația Le Temps.
În urma multiplelor eforturi occidentale să desprindă fostele țări sovietice de pe orbita Moscovei, importantul susținător al președintelui Vladimir Putin, s-a poziționat cu mult înaintea candidaților pro-occidentali în alegerile prezidențiale de duminică din Republica Moldova, informează The New York Times.
Însă susținătorului lui Putin, liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, nu i-a ajuns puțin ca să obțină majoritatea necesară și să-și asigure victoria categorică, prin urmare va fi nevoit să intre în al doilea tur de alegeri. După numărare a 99,5 la sută din buletinele de vot, Igor Dodon, a acumulat 48,5 la sută din voturi, potrivit Reuters.
Igor Dodon, al cărui campania electorală inunda cu fotografii ale întâlnirilor sale cu Vladimir Putin, s-a confruntat cu opt contracandidați, printre care Maia Sandu, fostul economist al Băncii Mondiale, cea din urmă ajungând pe al doilea loc cu 38,2 la sută. Cei doi se vor confrunta în turul doi care va avea loc pe 13 noiembrie Președinția, anterior o funcția în mare parte ceremonială aleasă de Parlament, ar putea să joace un rol mai important după modificarea Constituției, având în spate votul popular.
Liderul alegerilor prezidențiale din Moldova, potrivit Comisiei Electorale Centrale, este președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, care însă nu a reușit să acumuleze numărul necesar de voturi pentru a câștiga în primul tur; care cel mai probabil va avea loc pe
13 noiembrie, informează Ria Novosti.
Moldova nu a putut alege președinte în primul tur, relatează postul de televiziune Rossia 24.
La alegerile prezidențiale de ieri niciunul dintre doi candidați principali nu au obținut peste 50 la sută din voturile alegătorilor. Liderul alegerilor este candidatul din partea Partidului
Socialiștilor, Igor Dodon, care pledează pentru legături mai strânse cu Federația Rusă. El a acumulat mai mult de 48 la sută, singurul candidat din coaliția pro-europeană Maia Sandu are aproape 38 la sută.
Un procent și jumătate nu i-a ajuns candidatului din partea Partidului Socialiștilor pentru victorie în alegerile prezidențiale din Moldova, informează postul de televiziune Pervîi Kanal.
Igor Dodon se afla în fruntea preferințelor alegătorilor cu o mare diferență, însă până la urmă a acumulat circa 48 la sută. Principalul concurent al său, candidatul unit din partea opoziției Maia Sandu are mai puțin de 38 la sută. Dodon se pronunță în favoarea reluării parteneriatului strategic cu Rusia, iar Sandu - pentru integrarea cu UE.