De la 1 la aproape 1000 de lei. Cât au plătit concurenții electorali pentru fiecare vot obținut în alegeri

De la 1 la aproape 1000 de lei. Cât au plătit concurenții electorali pentru fiecare vot obținut în alegeri

Datele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale (CEC) arată că, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, cei 10 candidați înscriși în cursa electorală au cheltuit în total 56 de milioane 524 de mii 572 de lei. Dacă raportăm cheltuielile la cei 1 408499 de alegători care și-au exprimat opțiunea de vot (numărul de voturi valabil exprimate) reiese că un vot a costat în mediu 40 de lei. Ca și în alte campanii electorale cei mai mulți bani s-au dus pe publicitate. Totuși, haideți să vedem cât a costat un vot alocat fiecărui candidat.  

Rapoartele financiare prezentate de concurenții electorali la CEC arată că în actuala campanie lider la capitolul cheltuieli a fost candidatul Partidului Democrat, Marian Lupu. În cele patru săptămâni de campanie din fondul electoral al democratului s-au cheltuit 24 de milioane 250 de mii 150 de lei. Ținând cont că PDM a decis să-l retragă pe Lupu din campanie cu doar câteva zile înainte de alegeri, am putea spune că acești bani s-au dus pe apa sâmbetei, întrucât nu vom afla câte voturi ar fi reușit să adune Marian Lupu în cazul în care rămânea în cursă.

O necunoscută similară este și în cazul Innei Popenco. Aceasta a fost scoasă din cursă cu o săptămână înainte de data alegerilor. Raportul financiar arată că până a fi exclusă aceasta a cheltuit aproape 3 milioane de lei.

Publicitate

Liderul PPDA, Andrei Năstase, care s-a retras din cursa electorală în favoarea candidatului PAS, Maia Sandu, a cheltuit în primele două săpătmâni de campanie mai puțin de 70 de mii de lei.

Silvia Radu - 830 de lei pentru un vot

Dacă analizăm rezultatele preliminare ale alegerilor versus cheltuielile din campanie ale celorlalți nouă candidați înscriși în buletinul de vot constatăm că Silvia Radu a plătit cei mai mulți bani pentru un vot obținut. În cele patru săptămâni de campanie aceasta a cheltuit 4milioane 678 de mii 540 de lei, pentru ca în final să obțină 5633 de voturi. Astfel, cost în mediu al unui vot obținut a fost de peste 830 de lei

Mihai Ghimpu - 175 de lei pentru un vot

Liberalul Mihai Ghimpu ocupă poziția secundă în topul celor mai scumpe voturi. Acesta a cheltuit în campanie 4 milioane 438 de mii 428 de lei, reușind să acumuleze 25317 voturi. Astfel, costul mediu al unui vot a fost de peste 175 de lei

Dumitru Ciubașenco - 107 lei/vot

Puțin peste 100 de lei pentru un vot a cheltuit candidatul Partidului Nostru, Dumitru Ciubașenco. Chiar dacă la capitolul cheltuieli în campanie acesta ocupă poziția secundă cu peste 9 milioane de lei, costul mediu per vot este mai mic. Asta pentru că Ciubașenco a reușit să obțină peste 84 de mii de voturi, conform rezultaelor preliminare prezentate de CEC.

Iurie Leancă - 83 de lei un vot

Liderul PPEM, Iurie Leancă, a cheltuit în actuala campanie electorală 3milioane 657 de mii 555 de lei. În final acesta a obținut 43 788 de voturi. Astfel, calculele arată că un vot acordat fostului premier a costat în mediu 83,5 lei.

Valeriu Ghilețchi - 33 de lei votul

Valeriu Chilețchi este candidatul independent cu cel mai mare cost mediu al unui vot obținut - peste 33 de lei. Acesta a cheltuit în campanie peste jumătate de milion de lei (503720 lei) și a acumulat mai puțin de 15 mii de voturi.

Ana Guțu - 16 lei votul

Unionista Ana Guțu „a plătit” în mediu câte 16 lei pentru fiecare vot obținut. În total în campania electorală aceasta a cheltuit 40 de mii 409 lei, pentru ca în final să obțină 2436 de voturi.

Igor Dodon - mai puțin de 10 lei

Candidatul care a acumulat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, socialistul Igor Dodon, a cheltuit în mediu mai puțin de 10 lei pentru fiecare vot. În total acesta a scos din fondul electoral 6 milioane 437 de mii 71 de lei. Datele preliminare oferite de CEC la procesarea a 99,3% din procesele-verbale arată că acesta a obținut 678839 de voturi.

Maia Sandu - 1 leu votul

Cel mai ieftin vot îl atestăm în cazul candidatului PAS, Maia Sandu. Aceasta a cheltuiti în cele patru săptămâni de campanie electorală puțin peste jumătate de milion de lei (543641 lei) și a acumulat cam tot atâtea voturi - 540 432.

Maia Laguta - 0 cheltuieli

Candidatul independent Maia laguta a declarat la Comisia Electorală Centrală că nu a deschis niciun cont cu destinația fond electoral, și deci nu a cheltuit niciun leu în campanie. Pentru aceasta au votat peste 10 mii de alegători.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal