Jurnaliștii și activiștii civici implicați în proiectul „Banii Publici sunt si Banii Mei!”, au prezentat o nouă monitorizare a achizițiilor publice în cadrul a 30 de autorități, fiind descoperite mai multe abateri și acte de corupție.
Astăzi, 2 noiembrie 2016 a fost prezentat cel de-al treilea raport de monitorizare a achizițiilor publice, în cadrul proiectului „Banii Publici sunt si Banii Mei!”. Acesta a fost inițiat în aprilie 2015 și se va desfășura până în aprilie 2017.
Proiectul are loc în cadrul unu parteneriat dintre Asociația pentru Guvernarea eficientă și responsabilă și Centrul de Investigații Jurnalistice, fiind monitorizate 30 de autorități contractante din țară: 10 sunt de nivel central, localizate în Chișinău și 20 sunt din teritoriu.
„Am continuat să monitorizăm activitatea autorităților contractante care sunt în vizorul nostru, în elaborarea și publicarea planurilor de achiziții. Din păcate nu am observat mare progres în această privință. Din cele 20 de autorități de nivel local, 13 au plan de achiziții pentru 2016 și doar opt l-au publicat pe site. La nivel central din 10, doar 5 au publicat pentru 2016. Suntem în regres față de anul precedent. Din răspunsul primit de la autorități de ce nu au publicat planul au declarat că nu a fost aprobat bugetul. Credem că trebuia planificate și aceste achiziții, chiar dacă au fost mai puține. În acest an trebuie iar să telefonăm autoritățile, fiindcă acestea refuză din nou să publice planul de achiziții și este vorba doar de 30 de autorități mici. Este necesar un mecanism pentru a obliga autoritățile ca acest lucru să fie realizat”, afirmă Olesea Stamati, președintele Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.
Ea mai spune că „În ceea ce privește desfășurarea procedurilor de achiziții am observat în principiu aceeași tendință de neglijență în gestionarea dosarelor, menținerea în ordine o documentelor de licitație, completarea anumitor documente, semnarea procesului verbal de către persoane care nu au participat la ședințe de deschidere. Aceste lucruri ne arată atitudinea neserioasă față de procesul de achiziție.
Uneori nu se introduce nimic măcar termenul de execuție a lucrărilor. O problemă este și capacitatea redusă a grupului de lucru, caierul de sarcini nu prevede toate lucrările care trebuie executate. În rezultat avem modificări ale contractelor, executare necalitativă a lucrărilor sau renunțare la contract”, remarcă Olesea Stamati.
Un exemplu în acest sens este spitalul raional Orhei unde o procedură a fost desfășurată de șapte ori în decurs de doi ani. Prima dată a fost încheiat contractul cu un agent economic care a renunțat la el din cauza faptului că volumul de lucru nu corespundea cu ceea ce a fost menționat în caietul de sarcini. Ulterior, concursul a fost desfășurat de șase ori, fiindcă nici un agent economic nu participa la licitație.
În cadrul monitorizării autorităților contractante s-a constatat că peste 80 la sută din banii repartizați în 2016 pentru reparația drumurilor din raionul Orhei au ajuns în primăriile conduse de edili democrați. De altfel, unele dintre firmele care au făcut lucrările au tangențe cu exponenți ai Partidului Democrat. Deși autoritățile locale au cheltuit milioane de lei pentru reparația drumurilor, oamenii se plâng că multe dintre renovări au fost făcute de mântuială și că gropile nu au dispărut. Unii experți susțin că la mijloc este o schemă clasică de spălare de bani, fiind vorba despre un amestec de clientelism politic, fraudarea achizițiilor și, probabil, finanțarea campaniei electorale, scrie anticoruptie.md.
Drumurile reparate din Podgoreni, Zahoreni, Biești.
Persoanele implicate în proiectul „Banii Publici sunt si Banii Mei!” menționează că autoritățile limitează intenționat sau îngreunează accesul la informație, iar organele de anchetă nu se implică activ pentru a contracara neregulile care se depistează la desfășurarea achizițiilor publice.
Vezi și aceste știri

Reprezentanților R. Moldova la Eurovision li s-a conferit distincția „Meritul diplomatic”

Urmărirea penală în privința lui Dodon poate fi reluată. Reniță: După doi ani de luptă, PG poate face o investigație imparțială
