Transparency International: ÎS Cadastru, ÎS CRIS Registru și ÎS Camera Înregistrării de Stat trebuie reorganizate

Transparency International: ÎS Cadastru, ÎS CRIS Registru și ÎS Camera Înregistrării de Stat trebuie reorganizate
Foto: Diez.md

Potrivit experților Transparency International Moldova, este necesară urgentarea desființării întreprinderilor aflate în proces de lichidare, precum și reorganizarea în instituții publice a întreprinderilor de stat Î.S. ”Cadastru”, Î.S. „CRIS „Registru”, Î.S. „Camera Înregistrării de Stat” și altor întreprinderi care exercită funcții ale organelor/instituțiilor de stat.

Transparency International Moldova (TI-Moldova) a venit cu o expertiză la proiectul Legii cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, constatând că acesta este unul îmbunătățit, comparativ cu proiectul inițial. Cu toate acestea, adoptarea proiectului în cauză nu va aduce schimbări simțitoare în situația critică care se atestă în prezent în acest sector, deoarece proiectul nu prevede modificări substanțiale în reglementarea aspectelor-cheie ale întreprinderilor de stat/municipale, cum ar fi: scopul înființării, genurile de activitate, gestiunea patrimoniului public, calitatea/eficiența administrării, dezvăluirea informațiilor ș.a.

Organizația non-guvernamentală menționează că la elaborarea proiectului nu s-a ținut cont în suficientă măsură de principiile de guvernare corporativă a întreprinderilor publice promovate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care stabilesc că statul exercită dreptul de proprietate asupra unor întreprinderi în interesul întregii societăți, pentru a obține un beneficiu maxim pentru societate prin alocarea eficientă a resurselor. 

De asemenea, statul trebuie să evalueze cu atenție obiectivele care justifică deținerea în proprietate a unor întreprinderi, conducându-se de anumite raționamente care dictează necesitatea implicării sale în afaceri, cum ar fi susținerea unor direcții strategice de interes național; deținerea monopolului în anumite domenii, pentru care reglementarea de piață nu este fezabilă/eficientă; producerea acelor mărfuri și prestarea acelor servicii, pentru care întreprinderile statului sunt mai sigure comparativ cu operatorii privați; statul trebuie să acționeze ca un proprietar activ și informat, asigurând ca întreprinderile pe care le deține sunt administrate într-o manieră transparentă, responsabilă, cu un înalt grad de profesionalism.

Contrar acestor recomandări ale OCDE, în proiectul transmis spre examinare Parlamentului nu este soluționată una din problemele majore care ține de scopul înființării întreprinderilor de stat și genurile de activitate pe care le poate practica. Astfel, proiectul permite menținerea întreprinderilor existente și înființarea altora fără a impune careva rigori de justificare a obiectivelor urmărite.

În opinia TI-Moldova, se impune revizuirea statutului ÎS ”Cadastru”, ÎS „CRIS „Registru”, Î.S. „Camera Înregistrării de Stat” prin prisma activităților/funcțiilor atribuite. 
ÎS „Cadastru” exercită atribuții/funcții care țin de competența unor autorități/instituții publice și care sunt improprii activității de întreprinzător, cum ar fi înregistrarea de stat a bunurilor imobile și a drepturilor asupra acestora în registrul bunurilor imobile, monitorizarea bunurilor imobile. Registratorii oficiilor cadastrale exercită funcții stabilite prin legi/acte normative, iau decizii cu privire la drepturile de proprietate ale cetățenilor, drepturi fundamentale protejate prin Constituție și convenții internaționale, ceea ce este incompatibil cu statutul unor simpli angajați ai unei întreprinderi. 

Concluziile referitoare la atribuțiile publice ale ÎS ”Cadastru” sunt valabile și în privința Î.S. „Camera Înregistrării de Stat” care este identificată în legislație drept organ de stat, dar activează ca o întreprindere de stat. ÎS „CRIS „Registru” îndeplinește atribuții statale de emitere a actelor oficiale de identitate pentru cetățenii Republicii Moldova, funcții similare cu cele ale misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Republicii Moldova, de eliberare a documentelor oficiale în domeniul circulației rutiere. Inadmisibilitatea delegării către întreprinderi a atribuțiilor publice este menționată și în avizul Ministerului Justiției la proiectul noii legi. Este de remarcat faptul că anterior și Agenția Proprietății Intelectuale a avut statut de întreprindere de stat, dar a fost reorganizată în instituție publică. 

TI-Moldova consideră necesară evaluarea întreprinderilor de stat active și urgentarea desființării întreprinderilor aflate în proces de lichidare, desființarea/reorganizarea unităților care pe parcursul ultimilor 3 ani au înregistrat pierderi, precum și reorganizarea în instituții publice a întreprinderilor de stat Î.S. ”Cadastru”, Î.S. „CRIS „Registru”, Î.S. „Camera Înregistrării de Stat” și altor întreprinderi care exercită funcții ale organelor/instituțiilor de stat.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ședința Guvernului: Cabinetul de miniștri a votat proiectul privind instituirea stării de urgență pentru 30 de zile (LIVE)

Ședința Guvernului: Cabinetul de miniștri a votat proiectul privind instituirea stării de urgență pentru 30 de zile (LIVE)

Popescu, după întrevederea cu președintele Naftogaz: „Vom prelua expertiza Ucrainei privind importul de gaze”

Popescu, după întrevederea cu președintele Naftogaz: „Vom prelua expertiza Ucrainei privind importul de gaze”

Metalferos are un nou director interimar. Cine va conduce temporar întreprinderea

Metalferos are un nou director interimar. Cine va conduce temporar întreprinderea

Advertoriale
Noi dispozitive au fost dezvăluite în cadrul evenimentului Huawei de la Viena

Noi dispozitive au fost dezvăluite în cadrul evenimentului Huawei de la Viena

Tatiana Croitoru, oenologul cu cele mai medaliate vinuri: „Nu accept compromisuri în activitate” (INTERVIU)

Tatiana Croitoru, oenologul cu cele mai medaliate vinuri: „Nu accept compromisuri în activitate” (INTERVIU)

Teleport - un nou serviciu de taxi ce oferă confort sporit (VIDEO)

Teleport - un nou serviciu de taxi ce oferă confort sporit (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Natalia Morari, despre decizia de a reveni în fruntea TV8: „Colegii mi-au organizat un adevărat „товарищеский суд”
 • 2
  Cristina Guțu, ruda Nataliei Morari și cofondatoarea TV8, îi ia apărarea jurnalistei: „Deciziile din viața ei personală rămân deciziile ei”
 • 3
  Cererea Nataliei Morari împotriva TV8 va fi examinată de instanța de judecată, după ce anterior nu i s-a dat curs. Explicația juristului
 • 4
  Ce spune deputatul Carp despre semnătura în susținerea lui Plahotniuc: „O decizie colectivă a partidului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.