Transparency International: ÎS Cadastru, ÎS CRIS Registru și ÎS Camera Înregistrării de Stat trebuie reorganizate

Transparency International: ÎS Cadastru, ÎS CRIS Registru și ÎS Camera Înregistrării de Stat trebuie reorganizate
Foto: Diez.md

Potrivit experților Transparency International Moldova, este necesară urgentarea desființării întreprinderilor aflate în proces de lichidare, precum și reorganizarea în instituții publice a întreprinderilor de stat Î.S. ”Cadastru”, Î.S. „CRIS „Registru”, Î.S. „Camera Înregistrării de Stat” și altor întreprinderi care exercită funcții ale organelor/instituțiilor de stat.

Transparency International Moldova (TI-Moldova) a venit cu o expertiză la proiectul Legii cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, constatând că acesta este unul îmbunătățit, comparativ cu proiectul inițial. Cu toate acestea, adoptarea proiectului în cauză nu va aduce schimbări simțitoare în situația critică care se atestă în prezent în acest sector, deoarece proiectul nu prevede modificări substanțiale în reglementarea aspectelor-cheie ale întreprinderilor de stat/municipale, cum ar fi: scopul înființării, genurile de activitate, gestiunea patrimoniului public, calitatea/eficiența administrării, dezvăluirea informațiilor ș.a.

Organizația non-guvernamentală menționează că la elaborarea proiectului nu s-a ținut cont în suficientă măsură de principiile de guvernare corporativă a întreprinderilor publice promovate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care stabilesc că statul exercită dreptul de proprietate asupra unor întreprinderi în interesul întregii societăți, pentru a obține un beneficiu maxim pentru societate prin alocarea eficientă a resurselor. 

De asemenea, statul trebuie să evalueze cu atenție obiectivele care justifică deținerea în proprietate a unor întreprinderi, conducându-se de anumite raționamente care dictează necesitatea implicării sale în afaceri, cum ar fi susținerea unor direcții strategice de interes național; deținerea monopolului în anumite domenii, pentru care reglementarea de piață nu este fezabilă/eficientă; producerea acelor mărfuri și prestarea acelor servicii, pentru care întreprinderile statului sunt mai sigure comparativ cu operatorii privați; statul trebuie să acționeze ca un proprietar activ și informat, asigurând ca întreprinderile pe care le deține sunt administrate într-o manieră transparentă, responsabilă, cu un înalt grad de profesionalism.

Contrar acestor recomandări ale OCDE, în proiectul transmis spre examinare Parlamentului nu este soluționată una din problemele majore care ține de scopul înființării întreprinderilor de stat și genurile de activitate pe care le poate practica. Astfel, proiectul permite menținerea întreprinderilor existente și înființarea altora fără a impune careva rigori de justificare a obiectivelor urmărite.

În opinia TI-Moldova, se impune revizuirea statutului ÎS ”Cadastru”, ÎS „CRIS „Registru”, Î.S. „Camera Înregistrării de Stat” prin prisma activităților/funcțiilor atribuite. 
ÎS „Cadastru” exercită atribuții/funcții care țin de competența unor autorități/instituții publice și care sunt improprii activității de întreprinzător, cum ar fi înregistrarea de stat a bunurilor imobile și a drepturilor asupra acestora în registrul bunurilor imobile, monitorizarea bunurilor imobile. Registratorii oficiilor cadastrale exercită funcții stabilite prin legi/acte normative, iau decizii cu privire la drepturile de proprietate ale cetățenilor, drepturi fundamentale protejate prin Constituție și convenții internaționale, ceea ce este incompatibil cu statutul unor simpli angajați ai unei întreprinderi. 

Concluziile referitoare la atribuțiile publice ale ÎS ”Cadastru” sunt valabile și în privința Î.S. „Camera Înregistrării de Stat” care este identificată în legislație drept organ de stat, dar activează ca o întreprindere de stat. ÎS „CRIS „Registru” îndeplinește atribuții statale de emitere a actelor oficiale de identitate pentru cetățenii Republicii Moldova, funcții similare cu cele ale misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Republicii Moldova, de eliberare a documentelor oficiale în domeniul circulației rutiere. Inadmisibilitatea delegării către întreprinderi a atribuțiilor publice este menționată și în avizul Ministerului Justiției la proiectul noii legi. Este de remarcat faptul că anterior și Agenția Proprietății Intelectuale a avut statut de întreprindere de stat, dar a fost reorganizată în instituție publică. 

TI-Moldova consideră necesară evaluarea întreprinderilor de stat active și urgentarea desființării întreprinderilor aflate în proces de lichidare, desființarea/reorganizarea unităților care pe parcursul ultimilor 3 ani au înregistrat pierderi, precum și reorganizarea în instituții publice a întreprinderilor de stat Î.S. ”Cadastru”, Î.S. „CRIS „Registru”, Î.S. „Camera Înregistrării de Stat” și altor întreprinderi care exercită funcții ale organelor/instituțiilor de stat.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus

Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat

Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat

Andrzej Duda, în Rada Supremă: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”

Andrzej Duda, în Rada Supremă: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  EDITORIAL | Ghetele albe de la Bruxelles și stiletto de la Jora de Mijloc
 • 2
  Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
 • 3
  În Moldova se produce de opt ori mai mult ulei și grăsimi decât acum un an
 • 4
  Un tânăr a ajuns la terapie intensivă după ce a sărit în Nistru
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.