Guvernul a aprobat un proiect de lege, care obligă proprietarii de mașini cu numere străine să le înmatriculeze pe teritoriul Republicii Moldova

Guvernul a aprobat un proiect de lege, care obligă proprietarii de mașini cu numere străine să le înmatriculeze pe teritoriul Republicii Moldova

Guvernul a aprobat o serie de modificări legislative care stabilesc noi condiții pentru deținătorii de autovehicule înregistrate în străinătate. Astfel, persoanele fizice rezidente care au introdus pe teritoriul țării până în data de 1 noiembrie curent autoturisme cu numere de înmatriculare străine au dreptul să le plaseze în regim vamal de import cu achitarea accizului în mărime de 30% din cota accizului stabilită pentru 2016.

Mașinile cu numere străine vor trebui să părăsească teritoriul vamal al Republicii Moldova la fiecare 180 de zile. Proiectul de lege, adoptat astăzi de Guvern, obligă proprietarii de mașini cu numere străine să le înmatriculeze pe teritoriul Republicii Moldova, dar și le oferă anumite facilități.

Este vorba despre reducerea accizelor pentru înmatricularea mașinilor cu 70 la sută. De această scutire vor putea beneficia doar proprpietarii de mașini care le-au adus până la adata de 1 noiembrie a anului curent, fie ele cu o vârstă mai mică sau mai mare de zece ani.

Publicitate

Potrivit acestui proiect, persoanele trebuie să prezinte certificatul de achitare a vinietei pentru a beneficia de reducere. Autovehiculele respective urmează să fie înregistrate la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în perioada 1 decembrie-1 februarie 2017.

Autoturismele înregistrate în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender nu cad sub incidența acestei prevederi.

„Toți cetățenii care locuiesc în dreapta Nistrului, trebuie să-și înmatriculeze automobilele în modul stabilit de lege. Noi înțelegem că cetățenii, care au mașinile înregistrate peste hotare, au ajuns în această situație din cauza legii permisive, de aceasta ne-am gîndit ca să facilităm acest proces, le-am acordat un termen de două luni, ca toți șoferii să poată să-și înregistreze mașinile cu 70% reducere a accizelor”, a declarat Octavian Armașu, ministru al finanțelor.

O altă modificare prevede că persoanele străine, care dețin permis de conducere eliberat de țara de evidență permanentă a mijloacelor de transport, se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 de zile. În acest caz, aceștia vor achita vinieta în mărime de 180 de euro pentru fiecare următoarele 180 de zile de aflare în țara noastră.

Totodată, se interzice circulația pe drumurile publice a autovehiculelor cu plăcuțe eliberate în unitățile administrativ-teritoriale din regiunea transnistreană, aflate în posesia sau folosința persoanelor fizice care dețin permis de conducere al Republicii Moldova. Poliția va fi în drept să aplice șoferilor o amendă de la 25 la 30 de unități convenționale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Proiectul de lege are ca scop asigurarea echităţii fiscale între persoanele care deţin autovehicule înmatriculate în Republica Moldova şi cele care deţin autovehicule neînmatriculate. Totodată, modificările vor contribui la creşterea siguranţei în trafic, vor reduce nivelul poluării mediului de către autoturisme, precum şi la sporirea pe termen lung a încasărilor la bugetul de stat.

Documentul urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal