În anul 2015, Republica Moldova s-a situat printre ultimele țări din Europa la capitolul ponderii cheltuielilor publice în totalul cheltuielilor pentru sănătate, fiind depășită doar de Ucraina. Respectiv, populația țării este nevoită să compenseze acest deficit prin resurse proprii pentru a-și satisface nevoia de bunuri și servicii medicale. Totodată, indicatorul plăților din buzunar se situează în jurul valorii de 48% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, fără perspective de îmbunătățire în următoarea perioadă.
O altă sursă de finanțare a cheltuielilor publice pentru sănătate este reprezentată de fonduri externe din partea donatorilor. Transferurile pentru implementarea proiectelor finanțate din surse externe au crescut de trei ori în ultimii 6 ani, atingând în anul 2015 suma de 638 mil. MDL.
Pentru ca veniturile în sănătate să crească, Expert Grup propune să fie redus numărul persoanelor ocupate informal, o reducere cu 5%, care ar putea genera venituri suplimentare de circa 78 mil. MDL anual la FAOAM sau să fie reduse plățile informale pentru serviciile medicale, care nu doar ar crește veniturile în sănătate, ci ar contribui la îmbunătățirea mediului competițional în sănătate.
Vezi și aceste știri

Masacru într-o școală din Texas, SUA: Un tânăr a împușcat mortal 19 copii și doi adulți

Moldovagaz solicită tarife mai mari pentru consumul de gaze naturale: Un metru cub ar putea ajunge la 22 de lei din 1 iunie (DOC)

Î.S. Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei vor primi asistență tehnică în valoare de 800 mii de euro din partea Franței
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
