În primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an, mai mulți cetățeni s-au arătat nemulțumiți de faptul că au trebuit să stea în coadă ore întregi pentru a-și exercita dreptul la vot. Unii dintre ei au declarat că nu au reușit să voteze din cauza secțiilor de votare care au fost aglomerate pe 30 octombrie. Printre acestea se numără secțiile din București, Londra și Paris.
Am contactat mai mulți cetățeni moldoveni care se află peste hotarele țării și care au votat în diverse colțuri ale lumii. Unii au recunosc că au reușit să voteze în pofida faptului că erau cozile mari. Alții, însă, au declarat că nu s-au creat cozi la secțiile de votare la care au mers, dar cetățenii moldoveni din regiune au fost indiferenți față de viitorul președinte al Republicii Moldova.
Marea Britanie
„În Londra au fost deschise două secții de votare. Unii reprezentanți ai acestor secții ne-au spus că așteptau în jur de 2000 de alegători, însă în ziua votării au fost mult mai mulți. Unii au stat în coadă preț de câteva ore. La secția din Stratford pentru a-și exprima votul, oamenii au așteptat afară ore întregi”, a declarat Anastasia, o moloveancă stabilită de doi ani la Londra.
„La Londra sunt două secții de vot: la Stratford, o zona unde trăiesc foarte mulți moldoveni, și la Chiswick, la Ambasada Republicii Moldova. Pentru turul doi, moldovenii trebuie să ia în considerate cea de-a doua opțiune, deoarece în turul întâi s-au utilizat doar a treia parte din buletinele de vot. La Stratford au fost epuizate și nu au fost destule pentru ceilalți care au așteptat în coadă mai multe ore. Acești cetățeni nu au mai reușit să voteze. Ar fi bine să se permită votarea în baza buletinelor de identitate, au fost cazuri când moldovenii au venit la vot, au parcus sute de kilometri, dar nu au luat cu ei pașapoartele și au trebuit să facă cale întoarsă”, a recunoscut Cristina, o altă moldoveancă stabilită cu traiul în Londra.
„Cozile au fost imense la Stratford. Eu am votat după câteva ore așteptate în rând. Unii moldoveni nici nu știu dacă au reușit să voteze. Oamenii tot veneau și veneau. Iar cu câteva ore înainte de închiderea urnelor de vot au anunțat că s-au terminat buletinele de vot, presupun că mulți au plecat fără să mai voteze”, a recunoscut Mihai.
Franța
„Eu nu avut probleme, am putut să vin la vot doar seara. Am ajuns la 20:00 și eram unicul alegător. Nu am fost atunci când erau cozi. Dar știu că la amiaza era un rând enorm”, ne-a spus Zinaida, o studentă moldoveancă la Paris.
„Pentru turul doi este nevoie categoric de mai multe buletine, dar și sectii de votare. Există deja anumite petiții în acest sens. Moldovenii de aici se mobilizează și este un semnal îmbucuraător”, a precizat Anastasia.
„Absenteismul nu este o opțiune. Să stai acasă și să refuzi să faci câțiva pași până la secția de votare, dând vina pe decepție în clasa politică. Este o bătaie de joc. De ce unii sunt gata să parcurgă chiar și mii de kilometri pentru a-și exercita votul, iar alții renunță la acest drept cu atâta ușurință? Winston Churchill spunea: „Politicienii răi sunt aleși de cetățenii buni care nu se prezintă la vot”, a adăugat Cristina.
„Ceea ce trebuia CEC să facă este sa permită votul electronic”, a concretizat Alex.
„Nu cred că votul electronic este o soluție acum, pentru că este prea simplu de fraudat, în schimb, votul prin poștă ar putea rezolva problema”, a zis Anastasia.
„Ar fi bine ca să fie echipa mai mare la Paris. În loc de 4 persoane care să înregistreze votanții să fie 6 sau 7. Mă refer la secția de votare de la Ambasada Moldovei. Și poate mai multe buletine de vot. Posibil, în turul 2 vor veni mai mulți alegători și în acest caz să fie suficiente buletine de vot”, a recunoscut Svetlana.
Precizăm că, Parlamentul RM a anunțat că NU va deschide secții de vot suplimentare peste hotarele țării, din cauză că nu permite legislația și este interzis de Codul Electoral.
Vezi și aceste știri

378 de sticle de alcool de import vor fi nimicite. A fost depistată o concentrație sporită de plumb

După Finlanda și Suedia solicită aderarea la NATO. Cererea oficială va fi transmisă săptămâna viitoare

Putin: Intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu este o amenințare pentru Rusia, dar extinderea militară va provoca un răspuns
Advertoriale

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale
