Planul prevede construcția clădirilor noi și renovarea celor vechi. Unele lucrări vor dura un an, altele vor dura până în 2027.
Prima pe listă este clădirea judecătoriei Ungheni, care urmează să fie construită în 2017. Pentru ea vor fi alocate aproape 32,5 milioane de lei. Urmează judecătoria Edineț, pentru construcția căreia se va cheltui, în trei ani, 60 de milioane de lei. Astfel, până în 2027, urmează să fie construite judecătoriile Orhei, Hîncești, Căușeni, Cahul, Chișinău, Bălți, iar ultimele instanțe vor fi cele de la Anenii Noi, Criuleni și Cimișlia.
Potrivit Ministerului Justiției, care a prezentat planul, banii pentru lucrări vor fi alocați din bugetul din stat, dar și din granturi sau împrumuturi externe.
Amintim că, potrivit prouiectului, judecătoriile sectoriale din Chișinău vor fuziona în cadrul unei singure instanțe de fond - Judecătoria Chișinău, care își va avea sediul în clădirea Judecătoriei Botanica. Mai multe instanțe din raioanele vecine de asemenea se vor contopi, cum este în cazul judecătoriilor Fălești, Sângerei și Bălți, care vor forma Judecătoria Bălți. Același lucru se va întâmpla și în cazul instanțelor de la Florești și Soroca sau Nisporeni și Ungheni.
Proiectul adoptat în aprilie stipula că reformarea instanțelor va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2017, însă procesul va dura zece ani, timp în care judecătoriile vor activa în sediile lor până când clădirile instanțelor de circumscripție vor fi gata.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.