Procurorul care instrumentează cazul de corupție a mai multor funcționari din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău susține că Pretorul sectorului Buiucani executa ordinele din partea Viceprimarul Vlad Coteț. Acesta din urmă trebuia să primească bani pentru aceste servicii.
„În cadrul urmăririi penale s-a constatat cu certitudine că în repetate rânduri Coteț telefona diverși subalterni. În cazul dat pe Valeriu Nimerenco, în vederea urgentării eliberării diferitor acte administrative. Pentru care, ulterior, Vadim Coteț urma să fie remunerat financiar. La moment nu au fost stabilite probe care ar duce la o bănuială rezonabilă că Nimerenco ar fi implicat în comiterea infracțiunii respective. I-a fost solicitat să primească în audiență o persoană care nu era proprietarul apartamentului și să întocmească un demers către Primăria Municipiului Chișinău în vederea soluționării pozitive a problemei de alipire a unui spațiu locativ. Acest lucru a stârnit o bănuială rezonabilă asupra legalității acestei indicații din partea lui Vadim Coteț”, a declarat procurorul care instrumentează cazul.
Amintim că Valeriu Numerenco, este pretorul sectorului Buiucani, fiind membru al Partidului Liberal. În 2013, acesta a refuzat mandatul de deputat în favoarea funcției de pretor.
Dosarul Primăria vizează implicarea mai multor funcționari ai Primăriei municipiului Chișinău în acte de corupție, trafic de influență, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice. Pe acest caz sunt acuzate șapte persoane, printre care viceprimarul Capitalei, șeful-adjunct al Direcției arhitectură și urbanism, Vicepretorul sectorului Botanica, angajați ai Inspecției de stat în construcții și reprezentanții unor agenți economici.
Potrivit rechizitoriului, funcționarii Primăriei, prin înțelegere prealabilă cu intermediarii, ar fi admis diverse abuzuri, contra unor sume de bani, pentru prestarea diferitor servicii precum urgentarea perfectării unor acte pentru recepția finală a imobilelor; urgentarea eliberării actelor pentru schimbarea statutului zonelor terenurilor; perfectarea actelor în vederea privatizării spațiilor nelocative etc. Astfel, una dintre cele mai mari sume, estorcate de unii funcționari ai Primăriei și transmise de beneficiarii proiectelor de construcție, este de 12.000 de euro.