
Arcadie Barbăroșie despre cine a câștigat prima dezbatere electorală a celor doi candidați la Președinție
Candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu și Igor Dodon, s-au întâlnit pentru prima dată în cadrul unei dezbateri electorale, mai exact la dezbaterea electorală „Eu vreau să fiu Președinte”, de la Pro TV. În urma discuției celor doi părerile au împărțite în ceea ce privește prestația candidaților. La solicitarea Agora, directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a făcut o scurtă analiză a acestei dezbateri.
・
„A fost o dezbatere antrenantă, cu multe informații interesante despre candidații nostri, și e bine lumea să-i cunoască înainte sa își dea votul pe 13 noiembrie. E regretabil însă că se folosesc multe minciuni, și mai ales, se tirajează în presa de partid. Se pare că și presa și oamenii, încă „savurează” jocul politic murdar, chiar dacă și PAS, și Maia Sandu, încearcă consistent să schimbe felul de a face politică la noi. Maia Sandu a fost mai consistentă, cu argumente și informații imbatabile în susținerea afirmațiilor sale”, a comentat Arcadie Barbăroșie
„Igor Dodon însă pedalează pe unele și aceleași idei, apelând mai degrabă la ignoranţa publicului, cu subiecte supte din deget, doar pentru a ațâța spiritele, (închiderea bisericilor, drepturile LGBT, sirienii imigranţi, etc.) știind că electoratul e sensibil, sau poate fi în mod artificial sensibilizat, la asemenea lucruri. Poate dl Dodon nu știe, sau poate doar se preface că nu ştie, dar un președinte nu poate închide biserici (așa cum spune el despre Maia Sandu), sau aduce imigranţi în ţară (a propos, nu prea cred să se găsească doritori din Siria să migreze în Republica Moldova, mai degrabă moldovenii noştri emigrează, cei drept nu în Siria)”, a adăugat Directorul executiv al Institutului pentru Politici Public.
În același context, Arcadie Barbăroșie, subliniază: „Invocarea de către dl Dodon a introducerii camerelor video la BAC drept factor care a dus la suicid în rândul copiilor este în cel mai bun caz o demonstrație de ignoranță totală în acest subiect atât de sensibil, o lipsă totală de delicateţe, de repere morale; mai degrabă este o măgărie, ca să nu spun vorbe mai grele.
Ce sugestii oferă Arcadie Barbăroșie
„Dezbaterile trebuie bine pregătite, din timp; moderatorul ar trebui să aibă un scenariu, agreat eventual cu participanţii la dezbateri. Moderatorul ar trebui să modereze dezbaterile, nu să lase totul să curgă la voia întâmplării. Declaraţii de genul „Eu discut cu doamna Sandu, nu cu dumneavoastră, Lorena”, sunt inacceptabile. Lorena plăteşte impozite pentru ca să afle şi ea, şi noi, ce vrea să facă viitorul preşedinte, ce poate să facă şi cum o va face. Cred că moderatorul ar trebui să insiste ca fiecare candidat să răspundă complet, exhaustiv la întrebarea contracandidatului, or noi am văzut mai degrabă un schimb de întrebări fără răspunsuri. E drept că însuşi faptul că întrebarea rămâne fără răspuns sau răspunsul este evaziv, ne face să suspectăm candidatul respectiv de nesinceritate. Or întrebările adresate lui Dodon privind veniturile, averea, finanţarea partidului, finanţarea campaniei electorale au rămas fără răspuns, iar concluzia noastră este că dl Dodon ascunde lucruri importante pentru alegători, iar integritatea domniei sale nu este indubitabilă”, a menționat directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.
Concluzii
În final, Arcadie Barbăroșie a concluzionat: „Am spus şi repet, aş vrea mai multă discuţie pe conţinut. Noi, ca electorat, vrem să vedem care sunt viziunile candidaților pentru Moldova, cum planifică să-și implementeze programul prezidențial - pentru ca în ziua alegerilor să avem toată încrederea în acel candidat / acea candidată ca fiind exact președintele de care avem nevoie, care ne va reprezenta. Şi nu doar fraze generale, sau promisiuni care sunt în afara ariei de competenţă a preşedintelui, ci viziuni concrete, planuri concrete, CE,CÂND, CUM”, a conchis directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.