Moldova trece „examenul” în fața ONU la capitolul respectării drepturilor omului

Moldova trece „examenul” în fața ONU la capitolul respectării drepturilor omului

Republica Moldova trece „examenul” la capitolul respectării drepturilor omului. În acest sens a fost examinată situația drepturilor omului din țară. Aceasta s-a făcut în cadrul Grupului de Lucru pentru Evaluarea Periodică Universală (EPU) al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului e la Geneva. 

În urma prezentării rezultatelor înregistrate până acum în baza recomandărilor EPU din 2011, Guvernul Republicii Moldova a primit cele mai multe recomandări din partea membrilor Grupului de Lucru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la următoarele capitole: strategii naționale pentru drepturile omului, combaterea tuturor formelor de discriminare, combaterea torturii, reducerea corupției, incluziunea socială, aisgurarea libertăților umane, combaterea violenței și reducerea gradului de neangajare în câmpul muncii a tinerilor.

„Evaluarea Periodică Universală a Moldovei de astăzi este pentru noi toți o nouă etapă în totalizarea situației pe drepturile omului din țară. Totodată, deliberările din această zi ne arată principalele direcții pentru acțiunile de viitor. Aceasta are potențial de a schimba spre bine viața mai multor grupuri de persoane din Moldova: femei, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, alte minorități etnice, lingvistice și religioase”, a menționat Veaceslav Balan, Coordonator Național al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova.

Publicitate

Prima examinare a Republicii Moldova în cadrul EPU a avut loc în anul 2011. Atunci Moldova a primit 123 de recomandări în vederea îmbunătățirii drepturilor omului la nivel național, cu referire la îmbunătățirea situației privind drepturile femeilor, drepturile copilului, traficul de ființe umane, drepturile minorităților etnice, drepturile persoanelor cu dizabilități, egalitatea de gen și orientarea sexuală, tortura și relele tratamente și discriminarea rasială.

EPU este un mecanism unic de revizuire a progresului în domeniul drepturilor omului în toate cele 193 state membre ONU, instituit în anul 2006 de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și are loc o dată la 4,5 ani.

Raportul Grupului de Lucru EPU din cadrul sesiunii actuale pentru Moldova va fi discutat pe data de 8 noiembrie 2016, iar Raportul cu recomandările finale va fi adoptat de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în martie 2017.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal